Belediyelerin Sunduğu Spor Hizmetlerinde Belediye Yöneticilerinin Çatışmaları Yönetme Düzeyi - Batmaz, Hüseyin Çağdaş; Zirek, Oğuzhan; Yaman, Haluk (My University, 2025)
Bu araştırma, spor hizmetlerinin sunumunda belediye yöneticilerinin çatışmaları yönetme düzeylerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Belediyeler, halka hizmet götürme noktasında önemli işlevi olan yerel yönetim kuruluşlarıdır. Bu kuruluşların hedeflerine ulaşabilmesi için kurum içerisinde sistemli bir çalışma ortamının olması gerekmektedir. Kurumlarda yaşanan çatışmalar, iş ortamlarının akışını bozmakta ve sistemde krize neden olabilecek durumlara sebep olmaktadır. Belediyeler, sporla ilgili hizmetleri sunarken yönetici düzeyinde görev yapan yetkililer kriz durumlarıyla karşı karşıya kalan idarecilerdir. Çatışmalar karşısında yönetim becerisine haiz yöneticiler yaşanan olayları kurumun lehine olacak şekilde fırsata çevirebilmektedir. Bu çalışmada, çatışma yönetim becerileriyle birlikte kriz durumlarının bir fırsata nasıl dönüştürülebileceği sorusunun cevabı aranmıştır. Çalışmanın örneklemini, Elâzığ Belediyesi’nde görev yapan yöneticiler oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde “Kişisel Bilgi Formu” ve “Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek gönüllülük esası dikkate alınarak Elâzığ Belediyesinde görev yapan 32 yöneticiye uygulanmıştır. Uygulama sonucu elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada, yöneticilerin çatışma yönetim stratejilerini kullanma düzeylerinin değişkenler arasında farklılık gösterip göstermediğini belirleyebilmek amacıyla Mann-Whitney U ve Kruskall-Wallis H testleri uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık derecesi Alpha (?) yanılma düzeyi ise p<0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda yöneticiler tarafından çatışma stratejilerinin kullanılma düzeyleri ve en çok kullanmış oldukları çatışma stratejileri tespit edilmiştir. Yöneticilerin uygulamış olduğu çatışma yönetim stratejilerinde problem çözme ve uzlaşma stratejisini kullanmaya çalıştıkları görülmüştür. Kaçınma stratejisini ise daha az kullandıkları sonucuna varılmıştır.
Keywords: Çatışma; çatışma yönetimi; belediye; belediye yönetimi; spor hizmetleri