Zaman yönetimi perspektifinden yönetsel etkinlik: gençlik ve spor genel müdürlüğü uygulaması - Demirel, Erkan T.; Deniz, Mehmet; Ramazanoğlu, Fikret (My University, 2006)
Çalışanların başarılı olabilmelerinde sahip oldukları zaman anlayışının büyük ölçüde rolü vardır. Bu hal toplumun tüm birimleri için geçerlidir. Zamana göre; iş hayatlarını, organizasyon yapılarını ve ilişkilerini bilinçli bir şekilde dizayn etmiş örgütlerin ile toplumların benzerlerine kıyasla daha gelişmiş oldukları bilinmektedir. Ezel ve ebed olarak yaşamı sarmalayan insanoğlunun değerli hazinesi zamanın kullanımıyla ilgili kararların rasyonel olarak alınması, hayatın kalitesini yüksek seviyelere çıkaracaktır. Önemli bir zenginlik kaynağı olan etkin zaman yönetimi, toplumun tüm kesimleri için önemlidir. Zaman, etkin bir şekilde yönetilebiliyorsa sahip olunan diğer kaynakların kullanımında da yüksek düzeyde etkinlik sağlanabilecektir. Toplumların içlerinden çıkan örgütlerin yönetimlerinin de en büyük problemlerinden biri, zamanı kullanma konusudur. Yöneticilerin mesai içerisindeki zamanlarının büyük bir kısmını çeşitli zaman tuzaklarıyla geçirdikleri görünür bir gerçektir. Bu durum, yöneticilerin mesai saatleri içerisinde kayıpsız geçirdikleri zaman diliminin çok az olduğunu göstermektedir. Kayıpların yönetsel etkinliği olumsuz etkilediği düşünüldüğünde, zamanı yönetmenin zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Hemen her alanda olduğu gibi spor alanında da yaşanılan hızlı gelişmeler, bu alanda çalışan yöneticilerin çalışma yoğunluklarını artırmaktadır. Türkiye’de de benzer gelişmelerin yaşanması, son yıllarda çeşitli alanlarda büyük çapta uluslararası spor organizasyonlarının düzenleniyor olması Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nü ön plana çıkarmaktadır. Sporcu yetiştirmek ve ülkenin sportif başarılarının sürekliliğini sağlamak gibi görevleri olan, uluslararası organizasyonlarda kilit görevler üstlenen bu kuruluşun başarılı olmasındaki önemli unsurlardan birisi de yöneticilerinin zamanı iyi değerlendirebilmeleridir. Bu nedenle, spor yöneticilerinin zamanın etkin yönetimi ile ilgili tutumlarını tespit edebilmek için bu araştırmanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Zaman; Zaman yönetimi; Etkinlik