ASTIMLI HASTALARDA SİNONAZAL PATOLOJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ - SAKİN, YUNUS FEYYAT (Fırat Üniveristesi, 2006)
Astıma bağlı maliyet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir yeroluşturmaktadır. Astımın yeterince kontrol altına alınamamasına bağlı olarak gelişen acilebaşvuru ve hastaneye yatışlar maliyeti arttırıcı en önemli nedenlerdir. Özellikle gelişmekteolan ülkelerde ilaç seçiminde maliyet çok önemli bir etken olduğundan ülkemizde böyle birçalışmaya ihtiyaç vardır.Astım, günümüzde çocuklarda ve yetişkinlerde en sık rastlanan kronik hastalıklardanbiridir. Astım tedavisinde konsensus raporlarıyla belirlenen düzenlemelere ve bununuygulanmasına rağmen bazı hasta gruplarında tedavi başarısızlığı ile karşılaşıldığıgörülmektedir. Bu gruptaki hastaların bir bölümünde sinüs patolojileri, nazal polip gibi üstsolunum yoluna ait patolojilerin saptanması ve bu patolojilerin tedavisi sonucunda astımın datedavisinin sağlanması, astım tanısı alan hastalarda ve özellikle tedaviye dirençli olgularda,eşlik eden patolojilerin araştırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.Amaç: Astımlı hastalarda sinonazal patolojiler hastalığın atak sıklığını ve şiddetinietkilemektedir. Amacımız bölgemizdeki astımlı hastalarda sinonazal patolojileri ve sıklığınıtespit ederek astımlı hastalarda atak sıklığını azaltacak önlemlere yardımcı olabilmektir. Bunuda, astımlı hastalarda sinonazal patolojilerin sıklığını ve tipini klinik şikayetlere, anteriorrinoskopik bulgulara, nasal endoskopik bulgulara, allerjik testlere (nasal smear, ECP(Eozinofilik katyonik protein), total ve spesifik IgE), sinüs grafisi ve bilgisayarlı paranazaltomografi görüntülerine dayandırarak değerlendirmeyi amaçladık.Yöntem: Bu çalışmaya Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniğindeastım tanısı ile takipli 28'i kadın ve 22'si erkek toplam 50 tane hasta alındı. Yaşları 15-60arasında değişen sinonazal şikayetlerle başvuran hastalarımızı anterior rinoskopik bulguları,nazal endoskopik bulguları, Water's grafileri ve paranazal tomografilerindeki anatomikvaryasyonlarını araştırarak, nazal smear, ECP, serum Total ve spesifik IgE düzeylerinebakılarak, allerjik parametreler sonucu atopik ve atopik olmayan hasta grubu olarak ikiyeayırdık ve sonuçlarımızı literatürler ile karşılaştırdık.Bulgular: Çalışma gruplarımızdaki hastalarda hapşırma %72, öksürük %70, boğazda gıcıklıkhissi %70, boğaz ağrısı %68, baş ağrısı %68, tat alma bozuklukları %12 ve anosmi %4oranlarında gözlenmiştir. Burun tıkanıklığı şikayeti %64 ve postnazal akıntı %46 oranlarındatespit edildi. Cinsiyetler arasında burun tıkanıklığı ve atopisi olan ve olmayan hastalardakiboğaz ağrısı dışında diğer semptomların görülme oranı bakımından istastik olarak anlamlıfark bulunmamıştır5Atopik olmayan hastalarda %14.63 oranında, atopisi olan hastalarda ise %22.22oranında polip görüldü. Astımlı hastalarımızın %50'sinde Water's grafisi ile patoloji tespitedilirken bu oran PNS BT ile %60 bulunmuştur. Çalışmamızda sinüs patolojileri en sıkmaksiller bölgeyi tutmaktadır.Sonuç: Astımlı hastalardaki sinonazal patolojiler tedavi edildiği takdirde astımın tedavisikolaylaşıp, hastanın yaşam standardında belirgin iyileşme sağlandığından, sinonazalpatolojilerin tanısını çok önemli görmekteyiz. Özellikle hastalığın kontrolünde güçlük çekilenastımlı olgularda olası sinüs patolojilerinin saptanması için sinüs tomografisi çekilmesigerektiğini düşünmekteyiz.Endoskopi ve BT birbirlerini tamamlayıcı tetkikler olduğunu ve endoskopi ilepatolojinin natürü, tomografi ile de yayılımı tespit edilip değerlendirilebilir. Bu çalışmada,nazal endoskopi orta konka patolojileri ve nazal kavite yapılarını belirlemede genel olarak iyibir test olmasına karşın, bilgisayarlı tomografi ile birlikte sinonazal patolojilerindeğerlendirilmesinin en doğru olan yaklaşım olacağı kanısındayız. Sonuç olarak, burunboşluğunun incelenmesinde endoskopik yöntem, poliklinik şartlarında ve topikal anesteziuygulamadan da, özellikle nazal sekresyonlar, orta meatus ve lateral nazal duvarındeğerlendirilmesine klasik anterior rinoskopiden daha fazla tanısal değer taşımaktadır.Allerji yönünden şüphelenilen astım hastalarında, rutin incelemelerin yanında allerjiyeyönelik parametrelerin de araştırılmasının hastalığın etyopatogenezine ve tedavi planlamasınabüyük bir katkı sağlayacağını ve böylelikle allerji tespit edilen hastalarda normal tedaviyeilaveten allerjiye yönelik yapılacak bir tedavide başarı oranının yüzdesini arttıracağınıdüşünmekteyiz.Çalışmamız sonucunda, hastaların anatomik varyasyonlarının sayısının artmasının ohastanın o taraftaki ortalama opasifite skorunu arttırmadığı sonucuna vardık. Yine yaptığımızçalışmada hastaların toplam anatomik varyasyon sayılarında bir artış saptamadık ve literatürleuyumlu olduğunu gördük.6

As in all parts of the world, the cost resulting from asthma is very high in our country.Such things as people?s applying to emergency service and their being nursed in hospitals fortreatment, that result from our not having been able to take the asthma under control, are themain factors increasing the asthma. Because of the high cost of the drugs in developingcountry, the is a need for this study in our country.Asthma is one of the chronic diseases common among the kids and adults. Treatmentfailure cases have been observed in some patient groups in spite of putting the regulationsdetermined by the consensus reports into practice. Upper airway related pathology such assinus pathology and nasal polip have been diagnosed in some patients of this group andduring the treatment of these disorders the asthma has also been treated. This makes anecessary searching of the following pathology in asthma patients and especially in resistantasthma cases.OBJECTIVESinus pathology influences the severity and frequency of the disease in asthmapatients. In this research, we aimed at contributing to the precautions reducing the frequencylevel of the disease in asthma patients with sinus pathology and its occurence frequency inasthma patients of our region. We aimed to evaluate this by examining the frequency and typeof sinusnasal pathology based on clinic complaints, anterior rinoscopic symptoms, nasalendoscopic symptoms, allergic test (nasal smear, ECP-eozinofilic katronic protein) total andspecific IgE) and on the sinus graphic and the computer tomographic pictures of paranasal.METHODFifty patients, 28 women and 22 men, being diagnosed with asthma and underobservation have been included in this research. We have put these patients, being in differentages between 15 and 60 and having had sinus-nasal complaints, into two groups as atopic andnonatopic with the results of allergic parameters by searching their anterior rinoscopicsymptoms, nasal endoscopic symptoms, Water?s graphics and the anatomic variations inparanasal tomography and by looking at the levels of nasal smear, ECP, Serum TOTAL andspecific IgE.SYMPTOMSIn the % 72 of the patients included in our research group sneezing, in % 70 of themcoughing, in % 70 of them the pain in threat, in % 68 of them headache, in % 12 of them thetasting abnormality, in % 4 of them anosmi have been obsorved. The percent of nasal pouringhas been about 64 and that of postnasal pouring has been 46. The observed ratio of other7symptoms haven?t been found meaningful in terms of statics except the nasal suffocation ratiobetween sexes and the occurence of sore throat with atopic and nonatopic patients.Polip has been observed in the % 14.63 of the nonatopic patients and in the % 22.22 ofatopic patients ın % 50 of our patients pathology has been found through Water?s graphic, butthis has been 60 through BNS PT. In our research, sinus pathology mostly covers the regionsof maksilla.RESULTWe accept the diagnosis of sinonasal pathologies is very important because there issupplied a current improvement at the patient?s life standarts if the sinonasal pathologies atthe asthma patients are treated. We believe the tomography of sinus has to be taken in order todetermine possible sinus pathologies especially for the asthma factors which are hardlycontrolled.Endoscopy and BT are complementary investigations and by endoscopy the nature ofthe pathology and by tomography its spreading can be detected and evaluated. In this study,we agree the evaluation of sinonasal patologies by computer tomography is the rightestapproach, although the nasal endoscopy is generally a good test in order to determine middleconca pathologies and nasal cavity structures. As a result, examination of the nose cavity viaendoscopic method is more valvable than classical anterior rinoscopy in the evaluation ofnasal secretions, middle meatus and lateral nasal wall in the policlinic conditions withoutapplying topical anesthesia.We thing that for the asthma patients suspected for allergical respect, investigating theallergical respect parameters with rutin investigations will contribute the treatment planningand etyopatogenesise of the disease. So, the treatment for the patients with who aredetermined with allergy, will increase the success rate by normal treatment with the treatmentfor allergy.At the result of our study, we concluded the increasing number of the anatomicalvariations of the patient?s, does not incraease the avarage opasiphity scorin of theirs at thatside. In this study, we didn?t determine an increase on the total variation numbers of thepatient?s and we saw they were accordance with the literature.8
Evaluation of the sinonasal pathologies among patients suffering asthma
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Kulak Burun ve Boğaz