Kumar Oynama Bozukluğunda Metabolik Sendrom ve Dürtüsellik İlişkisi - Kılıçaslan, Aslı Kazğan; Yildiz, Sevler; Tabara, Muhammed Fatih; Atmaca, Murad (My University, 2021)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kumar oynama bozukluğu (KOB) tanılı hastalardaki Metabolik Sendrom (MetS)parametrelerini sağlıklı kontrollerle kıyaslamak aynı zamanda MetS tanılı KOB‘lardaki dürtüsellik düzeyi ile MetSilişkisini değerlendirmektir.Yöntem: Bu çalışmaya KOB tanılı 74 hasta ve 73 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Tüm katılımcılarasosyodemografik veri formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BDÖ-11) uygulandı. Tüm katılımcıların MetSparametreleri Ulusal Erişkin Kolesterol Eğitim Programı Erişkin Tedavi Paneli III ölçütlerine göre incelendi.Bulgular: Hasta grubunun BDÖ-11 toplam puanı ve alt ölçek puanları kontrol grubuna göre istatistiksel olarakanlamlı derece yüksek bulundu. Hastalarda MetS oranı %58,1 ile kontrol grubundan yüksek bulundu. Hastalarındiyastolik kan basınçları ile hem motor dürtüsellik hem de plansızlık dürtüsellik skorları arasında pozitif yöndeanlamlı korelasyon saptandı. Hastaların kontrollere göre SKB’ ları, DKB’ ları, TG ve açlık kan seviyeleri istatistikselolarak anlamlı şekilde daha yüksek, HDL seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha düşük bulundu.Sonuç: Çalışmamızda KOB hastalarının yüksek dürtüselliğe sahip olduğu ve bu hastalarda MetS oranlarının sağlıklıkontrollerden yüksek olduğu belirlendi. Bulgularımızın, KOB tedavisinde dürtüsellik temelli yaklaşımların göz önündebulundurulması ve KOB tanılı hastalarda MetS açısından dikkatli olunmasına vurgu yaptığını düşünmekteyiz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Madde Bağımlılığı