KİTOSAN'IN AŞILANMASI VE BAZI METAL İYONLARINI TUTMA ÖZELLİKLERİ - ÇATALDAŞ, EMRULLAH (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, toz kitosan akrilamit (AA), metakrilamit (MAM) ve diasetonakrilamit (DAAM) monomerleriyle atom transfer radikal polimerizasyonu yoluyla aşılandı.Bu yöntemle, kitosanın primer OH grupları önce klorasetilklorürle reaksiyona sokuldu. Sonra klorasetil gruplu kitosan makrobaşlatıcı olarak kullanılıp 2,2'-bipiridin / CuCI katalizör sistemi yanında akrilamit (AA), metakrilamit (MAM) ve diasetonakrilamit (DAAM) ile aşılandı.Aşı kopolimerleri element analizi ve IR teknikleriyle karakterize edildi.Ayrıca kitosandan elde edilen aşı kopolimerlerin Cu2+, Co2+, Ni2+ ve Cd2+ metal iyonlarını tutma özellikleri atomik absorpsiyon spektrofotometresi yardımıyla belirlendi ve sonuçlar tartışıldı.

In this study, powder chitosan was grafted by using atom transfer radical graft copolymerization, with acrylamide (AA), methacrylamide (MAM) and diacetoneacrylamide (DAAM) monomers.With this method, primary OH groups of powder chitosan was first reacted with chloracetylchloride. Then by using chitosan with chloracetyl group as macroinitiator, it was graft with acrylamide (AA), methacrylamide (MAM) and diacetoneacrylamide (DAAM), in the presence of 2,2'-bipyridine /CuCl as catalyst system.The graft copolymers were characterized by elementel analysis and IR techniques.In addition, Cu2+, Co2+, Ni2+ and Cd2+ metal ions uptake properties of graft copolymers obtained from chitosan were determined by atomic absorption spectrophotometry, and the results were discussed.
Chitosan grafting and some metal ions retention properties
Keywords: Kimya