Kesirli Mertebeden Paranormlu Motzkin Fark Dizisi Uzayları - Özçelik, Emine (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, 2026)
Makale Özeti Özet Bu çalışma, Motzkin sayılarından türetilen Motzkin matrisi ile kesirli fark operatörlerinin birleşimiyle tanımlanan yeni bir dizi uzayı olan “Motzkin kesirli fark dizi uzayı” üzerine kuramsal bir inceleme sunmaktadır. Motzkin sayıları, ayrık matematikteki özel konumları ve kombinatorik yapılarıyla dikkat çekmekte olup, bu çalışmada hem cebirsel hem de topolojik yönleriyle yeniden ele alınmıştır. Tanımlanan uzayların tamlık, normlanabilirlik ve topolojik özellikleri ayrıntılı biçimde analiz edilmiş; modülüs fonksiyonları aracılığıyla klasik dizi uzaylarıyla lineer izomorf oldukları gösterilmiştir. Her bir uzay için özgün Schauder bazları inşa edilmiş, normlu Banach ve quasi-paranormlu uzay yapıları ispatlanmıştır. Ayrıca dual uzayların karakterizasyonu yapılmış, ilgili matris dönüşümleri belirlenmiş ve norm tahminleri sunulmuştur. Motzkin sayılarına ilişkin cebirsel analizler, nümerik çözümlemelere katkı sağlamıştır. Sayıların simetrik yapılarla olan bağlantısı, operatör teorisi bağlamında yeni açılımlar sunarken, bilgisayar bilimleri, biyolojik modelleme ve fiziksel sistemlerin analizi gibi disiplinler arası uygulamalara da olanak tanımaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma Motzkin sayılarına dayalı olarak tanımlanan yeni bir dizi uzayının hem teorik hem de uygulamalı matematik açısından özgün katkılar sunduğunu ortaya koymakta; cebirsel yapıların analizi ile fonksiyonel uzayların karakterizasyonunu bir araya getirerek literatüre değerli bir katkı sağlamaktadır.
Paranormed Motzkin Difference Sequence Spaces of Fractional
Keywords: Motzkin sayılar; Schauder bazı; Dualler; paranormlu dizi uzayları; fark operatoru