SIÇANLARDA OTOFAJİ İNHİBİTÖRÜ 3-METİLADENİN VE AKTİVATÖRÜ RAPAMİSİNİN ÜREME İLİŞKİLİ PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BİRCAN, MÜRŞİDE GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2021)
Otofaji üreme döngüsü içerisinde primordial folikül, sperm gelişiminden embriyogenez ve plasenta gelişimine kadar birçok işlevde görev almaktadır. Mevcut çalışmada otofaji inhibitörü 3-Metiladenin ve aktivatörü Rapamisinin dişi ve erkek sıçanlarda üreme sistemi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 32 erkek ve 32 dişi olmak üzere toplam 64 adet Wistar albino cinsi sıçan her grupta 8 hayvan olacak şekilde kontrol, sham (distile su 1 mL/gün), 3-Methiladenin (15 mg/kg/gün), Rapamisin (2 mg/kg/gün) olmak üzere 8 gruba ayrıldı. Uygulamalar oral gavaj ile toplam 40 gün yapıldı. Uygulanan ilaçların dişi ve erkek üreme sistemi üzerine etkilerinin belirlenmesi için spermiogram, ELISA, histolojik ve moleküler analizler kombine edilerek kullanıldı. Erkek sıçanlarda 3-MA'nın anormal kuyruk oranında artışa, testosteron seviyesinde ve RBM9, BAX, BCL2, CASP7, CASP3, APAF1 mRNA gen ekspresyon seviyesinde azalmaya, RAPA'nın ise testosteron seviyesinde ve RPS6 mRNA gen ekspresyon seviyesinde azalmaya; RBM9, RPL4, SITC, BCL2, APAF1 mRNA gen ekspresyon seviyesinde artışa neden olduğu belirlendi. Dişi sıçanlarda ise 3-MA'nın AMH seviyesinde azalma ve GDF9 mRNA ifadesinde artışa; RAPA'nın ise AMH seviyesinde ve RPS6 mRNA gen ekspresyon seviyesinde azalmaya neden olduğu gösterildi. Otofajik düzenlenmenin 3-MA ve RAPA gibi dışarıdan verilen çeşitli moleküllerle aktive edilmesi veya inhibe edilmesinin hem erkek hem de dişi sıçanlarda hormon profillerini ve gametogenezde etkili gen ifadelerini bozabileceği veya değiştirebileceği belirlenmiştir.

Autophagy is involved in many functions in the reproductive cycle, from primordial follicle, sperm development to embryogenesis and placental development. In the present study, it was aimed to investigate the effects of autophagy inhibitor 3-Methyladenin and its activator Rapamycin on the reproductive system of female and male rats. In the study, a total of 64 Wistar albino rats, 32 males and 32 females, are used by including 8 animals in each group which are divided into control, sham (distilled water 1 mL/day), 3-Methyladenin (15 mg/kg/day), Rapamycin (2 mg/kg/day) groups. Applications are performed by using oral gavage for a total of 40 days. Spermiogram, ELISA, histological, molecular analyzes are combined to determine the effects of the administered drugs on the reproductive systems. In male rats, 3-MA has an increase in abnormal tail ratio, decrease in testosterone level, RBM9, BAX, BCL2, CASP7, CASP3, APAF1 mRNA gene expression level, RAPA has a decrease in testosterone level, RPS6 mRNA gene expression level; It was determined that it caused an increase in RBM9, RPL4, SITC, BCL2, APAF1 mRNA gene expression levels. In female rats, a decrease in the AMH level of 3-MA, an increase in GDF9 mRNA expression; It was shown that RAPA caused a decrease in AMH level RPS6 mRNA gene expression level. It is determined that change autophagic regulation with various molecules such as 3-MA and RAPA can change hormone profiles, gene expressions effective in gametogenesis. Nevertheless in cases where autophagy change occurs, these molecules show promise for ensuring autophagic balance.
Investigation of the effects of autophagy i?nhibitor 3-methyladenine and activator rapamycin on the parameters associated with reproduction i?n rats
Keywords: Tıbbi Biyoloji