Reciproc Blue ve T-Endo Must Sistemlerinin Eğelerinin ve Güta-Perka Konlarının Taramalı Elektron Mikroskobuyla İncelenmesi: İn Vitro Bir Çalışma - Özmen, Savaş; Ocak, Mevlüt Sinan (Gazi Üniversitesi, 2026)
AMAÇ: Endodontik tedaviyi basitleştirmek için üreticiler nikel-titanyum döner eğeleri ve uygun güta-perka (GP) konileri sunar. Bu çalışmanın amacı, üretici içi eğe çaplarının ve koniklerinin, karşılık gelen GP konilerinin çap ve konikleriyle eşleşip eşleşmediğini belirlemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: T-Endo Must ve Reciproc Blue eğelerinin ve eşleşen GP’ların tüm boyutlarında çap ve koniklik değerlerinin uyumlu olup olmadığı, üreticinin belirttiği nominal değerlere (nd) ve standartlara uygunluğu değerlendirildi. Bu araştırma kapsamında, her ebattan 15’er adet olmak üzere toplam 90 eğe ve toplam 90 GP kullanıldı. Eğeler ve GP’ların taramalı elektron mikroskobu (SEM) ölçümleri 35X büyütmede aynı operatör tarafından yapıldı. Bağımsız iki grup arasındaki farklılıklar, 0.05 anlamlılık düzeyiyle independent samples T-testi ile değerlendirildi. BULGULAR: Çap ve koniklik değerleri için T-endo Must eğelerinin karşılık gelen GP konileriyle eşleşmediği ve VDW Reciproc Blue sistemi için tüm boyutlardaki eğelerin GP’lardan çoğunlukla daha büyük olduğu tespit edildi (p <0.05). T-Endo Must eğelerinin ve GP’larının koniklik değerlerinin çoğunlukla tolerans seviyeleri içinde olduğu; çap değerlerinin ise tolerans aralıklarının dışında olduğu tespit edildi. SONUÇ: ISO ve ADA standartlarına uyumun test edilen eğe ve GP sistemlerinde karşılanmadığı ve aynı üretici içinde dahi farklılıkların olduğu tespit edildi. Hem Reciproc Blue hem de T-Endo Must eğe ve karşılık gelen GP konilerinin çap ve koniklik bakımından uyumsuz olduğu belirlendi.

OBJECTIVES: To simplify endodontic treatment, manufacturers offer nickel-titanium rotary files and corresponding gutta-percha (GP) cones. This study aimed to determine whether in-manufacturer file diameters and tapers match the diameters and tapers of the corresponding GP cones. MATERIALS AND METHODS: The compatibility of the diameters and tapers of T-Endo Must and Reciproc Blue files and matching GPs of all sizes was evaluated to conform with the manufacturer's nominal values (nv) and standards. A total of 90 files and 90 GPs (15 of each size) were used in this study. Scanning electron microscopy (SEM) measurements of the files and GPs were performed using the same operator at 35X magnification. Differences between two independent groups were evaluated using an independent sample t-test with a significance level of 0.05. RESULTS: For diameter and taper values, T-endo Must files did not match the corresponding GP cones, and for the VDW Reciproc Blue system, files of all sizes were mostly larger than the GPs (p < 0.05). The taper values of the T-Endo Must files and GPs were mostly within the tolerance levels, whereas the diameter values were outside the tolerance ranges. CONCLUSIONS: Compliance with the ISO and ADA standards was not met in the files and GP systems tested, and there were differences even within the same manufacturer. Both Reciproc Blue and T-Endo Must files and the corresponding GP cones were incompatible in terms of diameter and taper.
Investigation of Files and Gutta-Percha Cones of Reciproc Blue and T-Endo Must Systems with Scanning Electron Microscopy: An In Vitro Study
Keywords: Endodontics; Endodonti