YÜKSEKÖĞRENİMDEKİ SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN SOSYO-KÜLTÜREL UYUMU: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - KOÇAK, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2021)
Araştırmada göç kavramı ve göçe neden olan unsurlar ile göç çeşitleri irdelenmiştir. Uluslararası göçün toplumsal ve ekonomik boyuttaki etkileri incelenerek bu etkilerin insanların sosyal hayatına kattığı değişimler anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Bu değişimin etkilerini tam olarak anlayabilmek ve yorumlayabilmek için kültürleşme ve uyum kavramları da ele alınmıştır. Araştırma da bu iki kavramın kavramsal tanımları yapılmış, oluşum süreci ve bu süreci etkileyen etmenler açıklanarak uluslararası göçle ilişkilendirilmiştir. Daha sonra uluslararası göçün Türkiye'de izlenen göç politikası çerçevesinde kültürleşme ve uyuma sağladığı etkiler incelenmiştir. Araştırmanın amacı Fırat Üniversitesi'nde yükseköğrenim gören Suriye uyruklu öğrencilerin yaşadıkları uyum sürecini ve sorunlarını, sosyal ve kültürel açıdan uyumlarını etkilediği düşünülen etmenlerden eğitim düzeyi, dil, cinsiyet, yaş, din, sosyal kimlik, arkadaşlık ilişkileri, sosyal-kültürel etkinliklere katılım kriterlerinin öğrencilerin uyum süreçlerine etkilerini incelemektir.

In this thesis, we have studied the concept of migration, the factors causing migration and migration types. In addition, the social and economic effects of international migration have been examined and it have been tried to be interpreted those effects that have been brought about how changes people's social life. In order to fully understand and interpret the effects of this change, the concepts of acculturation and adaptation have been also discussed. In the thesis, the conceptual definitions of these two concepts are done, also the formation process and the factors affecting this process are explained and associated with international migration. Then, effects of international migration on acculturation and adaptation within the framework of the migration policy followed in Turkey have been examined. The aim of the research is to examine the adaptation process and problems experienced by Syrian students studying at Fırat University. Factors that affecting students adaptation processes which is education level, language, gender, age, religion, social identity, friendship relations, and level of participation in socio-cultural activities, have been examined.
Socio-cultural adaptation of Syrian students in higher education: The case of Fırat University
Keywords: Kamu Yönetimi