KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE EN ÇOK BULUNAN BARBUS RAJANORUM MYSTACEUS (HECKEL, 1843 ) VE CAPOETA TRUTTA (HECKEL, 1843)'NIN ÜREME MEVSİMİNDE TOTAL YAĞ VE YAĞ ASİTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - CANPOLAT, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE EN ÇOK BULUNAN RARRUS RAJANORUM MYSTACEL AV (MECKEL, 1X43 ) VE CAPOETA TRUTTA (MECKEL, 1X43)'NIN ÜREME MEVSİMİNDE TOTAL YA? VE YA? ASİTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ayhan CANPOLAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1996, Sayla : 55 Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde en çok bulunan Barbus rajanorum ınystaceus ve Capoeta trutta 'mn dişi ve erkek bireylerinin kas dokularındaki total lipid ve yağ asidi miktarları ile.yağ, asillerinin cins ve miktarlarının değişimi üreme mevsimi boyunca incelenmiştir. Her iki balık türünün bütün bireylerindeki total lipid ve yağ asidi miktarlarının, üreme mevsimi boyunca değişik varyasyonlar gösterdiği tespit edilmiştir. Nisan ayında her iki balık türünün bütün bireylerinde kas dokusu total lipid miktarı, diğer aylara göre düşük bulunmuştur. Ha/.iran ayında Barbus rajanorum ınystaceus 'un dişi ve erkek bireylerinin kas dokularındaki total lipid miktarı arlarken (sırasıyla, P<0.0()1, 0.01), Capoeta trutta 'nın bireylerinde azalmalar görülmüştür (P<0.01). Gaz kromatografik analiz sonuçlan, iki balık türünün dişi ve erkek bireylerinin kas dokusu yağ asidi bileşimi içinde palmitik (16:0), oleik (18:1), eikosatrienoik (20:3), eikosapentaenoik (20:5) ve dokosaheksaenoik (22:6) asitlerinin en fazla bulunan bileşenler olduğu belirlenmiştir. Bu yağ asitlerinin bireysel oranlarının, aylar arasında ve mevsimler içinde değişik varyasyonlar gösterdiği bulunmuştur (P<0.05, 0.01, 0.001).. Üreme mevsimi boyunca her iki türün dişi ve erkek bireylerinin kas dokusu yağ asidi bileşiminde total doymuş yağ asitlerinden daha çok, total doymamış yağ asitleri ve doymamışlar içinde de total çok doymamış yağ asitleri (PUFA) oranının daha çok olduğu belirlenmiştir. Ayrıca PUFA içinde de (0-6 serisi yağ asillerinden daha çok (0-3 serisi yağ asitleri bulunmuştur. (0-3 serisi çok doymamış yağ asitlerinden de eikosapentaenoik asit (20:5) ve dokosaheksaenoik asit (22:6) oranlarının üreme mevsimi boyunca yüksek olduğu tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Total lipid, Total yağ asidi, Gaz kromatografisi, Bireysel yağ asitleri, Üreme mevsimi, Barbus rajanorum ınystaceus, Capoeta trutta.

II SUMMARY Master Thesis THE COMPARISON OF TOTAL LIPIDS AND FATTY ACIDS OF THE MOST ABUNDANT RARRUS RAJANORUM MYSTACEUS (HEÇKEL, 1X43) AND CAPOETA TRUTTA (HECKEL, 1843) TROUGH THE REPRODUCTION PERIOD IN THE LAKE OF KEBAN DAM Ayhan CANPOLAT * Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 1996, Page: 55 In this study, the content and varieties of total lipid and fatly acids J rom muscle tissues of male and lamale Rarbus rajanoruin mystaceus and Capoeta trutta species were investigated during their reproductive periods which are found to he dominant fishes in the Lake of Keban Dam. The content of total lipids and fatly acids was widely varied in all studied member of both species throughout their reproductivily. The total lipid content of muscle/tissues from both species was found to be lowest in April when compared to other months. The amount of total lipid in muscle tissues from male and female members, of Rarbus rajanoruin mystaceus was significantly increased (P<().()()1, 0.0 1; respectively) where it decreased in Capoeta trutta species (P< 0.01). The results showed that palmitic (16:0), oleic (IX: 1), eicosalrienoic (20:3), eicosapentaenoic (20:5) and docosahcxaenoic (22:6) were represented as major fatly acids in muscle tissues of male and female member of both fishes by using gas chromatography. Also in our finding, these contents were widely changed between months and seasons (P< 0.05, 0.01, 0.001). The amount of unsaturated fatty acid mainly polyunsaturated fatty acid (PUFA) was found to be higher than unsaturated fatty acids in muscle tissues of male and female fishes of these both species during their reproduction season. In addition, the content of unsaturated fatty acids ra-3 especially eicosapentaenoic acid (20:5) and docosahexaenoic acid (22:6) were found to be higher than co-6 in PUFA series during the periods of reproductivity. ' KEY WORDS: Total lipid, Total fatty acid, Gas chromatography, Individual fatty acids, Reproductive period, Rarbus rajanoruin mystaceus, Capoeta trutta.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology