BAYBURT TAŞININ ÜÇ BOYUTLU İŞLENEBİLMESİ İÇİN MEKANİK SİSTEMİN VE KONTROL YAZILIMININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - KAÇAR, MAHİR CAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tez çalışmasında, üç boyutlu işleme yapabilen CNC tezgahı gerçekleştirilmiş ve hazırlanan bilgisayar yazılımı ile Bayburt taşının üç boyutlu işlenmesi sağlanmıştır. Sistem mekanik, elektronik ve bilgisayar yazılımı olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Bilgisayar yazılımı G kod dosyasından G kodlarını ve X, Y ve Z eksenlerinin hareket bilgilerini almaktadır. Alınan kodlar yorumlanarak eksenlerin hareket edeceği koordinatlar belirlenmektedir. Bu koordinatlar adım motorlarını hareket ettirmek için adım bilgilerine dönüştürülmektedir. Eksenlere bağlı olan bu motorların dönmesiyle eksen hareketi sağlanmaktadır. Z eksenine bağlı olan kesici motor sayesinde üç boyutlu işleme yapılmaktadır. Sistemin kontrolünde kullanılan bilgisayar yazılımı hazırlanırken Microsoft firmasına ait .NET C# programlama dili kullanılmıştır. Adım motorların sürülmesinde ise bilgisayara paralel port üzerinden bağlanabilen Toshiba firmasının üretmiş olduğu TB6560 sürücü kartı kullanılmıştır. Sürücü kart, bilgisayar yazılımından aldığı verilerle adım motorların hareket etmesini sağlanmıştır.

In this thesis a Computer Numerical Control (CNC) machine has been implemented. The machine can process Bayburt stone in three diemension. The overall system contains three section the mechanical, the electronics and the order is software. The developed software uses G codes for the movement of X, Y, Z axis. This the coordinates of the axes determined. These coordinates are converted into step data for the movement of step motors. The three dimensional processing of stone is made by the cutting motor which is connected to the Z axis. The software is developed by using .NET C# programming language from Microsoft. The drive unit for the step motors is constructed using TB6560 Toshiba drive card. This card communicate via parallel port of the computer. This card is used to drive the step motors using data received from the developed software.
Realization of mechanical system and controlling software to stonework of bayburt stone three dimensionally
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Mekatronik Mühendisliği