AKUT ROMATİZMAL ATEŞLİ SUBKLİNİK KARDİTLİ OLGULARIN BELİRLENMESİ VE TROPONİN DÜZEYLERİNİN SAPTANMASI - ÖZDİLLER, ŞÜKRAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Akut romatizmal ateş ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde hala önemli bir halk sağlığı problemidir. Akut romatizmal ateşin önemi, kalp tutulumundan kaynaklanır. Kalp dışındaki organlarda kalıcı hasar yapmaz. Akut romatizmal ateşte kardit tanısının sadece oskültasyon ile yapılması ile bazı kardit vakalarının atlanabileceği gösterilmiştir. Ancak ekokardiyografî ile saptanabilen sessiz karditin, hastaların ileriki dönemlerde takip ve tedavisinde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Troponin I ve T'nin kardiyak hasarlanmalarda spefisik ve sensitif markerler olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada ARA'lı olgularda subklinik valvülitli olguların belirlenmesi, kardiyak troponin I ve T düzeylerinin saptanması, karditli olgularda ekokardiyograflk bulguların şiddeti ile troponin I ve T düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Kliniğine, Kasım 2003 ile Aralık 2004 tarihleri arasında başvuran ve Modifiye Jones Kriterlerine göre akut romatizmal ateş tanısı alan olgular çalışmaya alındı. Tüm hastalara ekokardiyografî yapıldı ve serum troponin I ve T değerleri ölçüldü. Akut romatizmal ateşli iki (%10) olguda ekokardiyografî normal olarak değerlendirildi, dokuz (%45) olguda mitral yetmezliği ve aort yetmezliği, altı (%30) olguda mitral yetmezliği, bir (%5) olguda aort yetmezliği, bir (%5) olguda mitral stenoz ve aort yetmezliği, bir (%5) olguda triküspid ve mitral yetmezliği saptandı. Tanı anında klinik olarak kardit bulguları olmayıp ekokardiyografî ile ile patolojik kapak tutulumu olan üç olgu (%15) subklinik kardit olarak değerlendirildi. Akut romatizmal ateşli olgular ile kontrol grubu, akut romatizmal ateşli olgularda ise klinik olarak kardit saptanan olgularla subklinik karditli olgularda troponin T ve I değerleri kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.Romatizmal ateşli hastalarda kardit tanısında ekokardiyografinin vazgeçilmez bir yöntem olduğu görülmüştür. Romatizmal karditte ön planda kapak tutulumu olduğu ve miyokard az oranda etkilendiği için troponin I ve T değerlerinin bu hastalığın tam ve izleminde önemi olmadığı kanısına varıldı. Anahtar kelimeler: Sessiz kardit, Ekokardiyografî, Troponin

Acute rheumatic fever is still a major public health problem in developing countries such as Turkey. The importance of acute rheumatic fever is due to the fact that it involves the heart. The disease does not damage the organs permanently except for the heart. The fact that the diagnosis of carditis in the acute rheumatic fever is made with oscultation only has indicated that some carditis cases can be overlooked. Silent carditis, diagnosed with echocardiography, has been determined to play a specific role in the follow-up and treatment periods of the patients. It has been known that Troponin I and T are specific and sensitive markers in cardiac damages. In this study, it was aimed to clarify the determination of the subclinical valvulitis cases in Acute Rheumatic Fever patients determination of the cardiac troponin I and T levels, and to see whether there is a relation between the severity of the echocardiographic findings with troponin I and T levels. In this study, cases who applied to Fırat University, School of Medicine, Pediatric Cardiology Department between November 2003-December 2004 diagnosed as acute rheumatic fever according to the Modified Jones Criteria were taken. All patients were examined with echocardiography and their serum troponin I and T levels were measured, two acute rheumatic fever cases (10%) were evaluated as normal with echocardiography and it was determined that nine (45%) cases had mitral failure and aortic failure, six (30%) cases had mitral failure, one (5%) had aortic failure, one (5%) had mitral stenosis and aortic failure, one (5%) had tricuspid and mitral failure. Three cases (15%) who had no of carditis findings during the diagnostic process but whose pathologic valve involvement was determined with echocardiography were evaluated as sublinical carditis. When the troponin T and I values were compared in the acute rheumatic fever, and the control group and in thecases diagnosed as carditis clinically and the carditis cases subclinicals, a meaningfull difference could not be obtained statistically. It has been concluded that echocardiography in the diagnosis of carditis in the patients with rheumatic fever is a method which can not be abandoned. Due to the fact that valve involvement has a priority in rheumatic carditis, and myocardium is affected to a less extent, it was decided that troponin I and T values were not important in the diagnosis and the follow-up process. Key words: Silent Carditis, Echocardiography, Troponin
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları