ZAMAN SKALASINDA ORANSAL TÜREV İÇEREN SİLAHLANMA MODELİ VE ANALİZİ - ÖZDEMİR, ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada iki veya daha fazla ülke arasındaki silahlanma yarışını matematiksel olarak modellemek amacıyla geliştirilen ve amacı ülkelerin askeri harcamalarının birbirini nasıl etkilediğini ve bu etkileşimin dengeye mi yoksa çatışmaya mı yol açacağını analiz etmek olan Richardson silahlanma modeli ele alınacak ve bu model hem klasik analizde hem de oransal zaman skalasında çözülerek analiz edilecektir. Savunma harcamalarına dair bilgiler sunularak ülkelerin birbirlerine karşı tutumlarının analiz edilmesi ve örneklerle bu analizlerin desteklenmesi hedeflenmektedir. Oransal Richardson silahlanma modelinin çözümünde, zaman skalasında oransal Laplace dönüşümü ve oransal zaman skalasında dinamik denklemlerin bazı özellikleri kullanılacaktır.

In this study, we address the Richardson arms race model, a analyze the dynamics of military competition between two or more this model is to investigate how the defense expenditures of states to determine whether such interactions lead to a stable equilibrium or We will explore this model through both classical analysis and a comprehensive examination of its theoretical and applied attitudes of countries towards each other by presenting information on to support these analyses with examples. In solving the proportional we will employ the proportional Laplace transform on time scales and dynamic equations in proportional time scales.
Armament model and its analysis with proportional derivative on time scales
Keywords: Savunma ve Savunma Teknolojileri; Matematik