DUBLEKS DÖKÜM YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ALAŞIMLI BEYAZ DÖKME DEMİRİN YAPISAL ÖZELLİKLERİNE BOR KATKISININ ETKİLERİ - Taşgın, Yahya; Kaplan, Mehmet (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada, dubleks döküm tekniğiyle üretilen bir gri-beyaz dökme demir malzemeye farklı oranlarda ilave edilen bor elementinin mikroyapı, sertlik ve karbür oluşumuna etkileri incelenmiştir. Bu amaçla dubleks döküm numunelerin beyaz dökme demirli dış çevre malzemesinin özellikle sürtünme etkileri altında ısınma-sını engellemek ve aşınma direncini artırmak için % 0.5-1 arasında bor ilave edilerek dökülmüş ve oluşan yeni mikroyapı değişimleri optik mikroskop, EDS’li SEM, XRD analizleri ve sertlik ölçümleriyle belirlenme-ye çalışılmıştır. Daha sonra elde edilen deneysel sonuçlar birbirleriyle ilişkilendirilerek bor veya bor bileşik-lerinin beyaz dökme demire optimum katılabilme oranları ve ayrıca katılaşma esnasında deney malzemesinin yapısında oluşan karbürlerin yanı sıra borürlerin de mikroyapı ve sertlik açısından etkileri tartışılmıştır.