Pars plana citrektomi cerrahisinde preemptif anestezinin etkinliği - Aydoğan, Semih; Güler, Mete; Yılmaz, Turgut; Göksu, Hülya; Erhan, Ömer Lütfi (My University, 2006)
Amaç: Pars plana vitrektomi cerrahisinde preemptif anestezinin etkinliğini araştırmak.Gereç ve Yöntem: Pars plana vitrektomi uygulanan 48 hasta prospektif olarak cerrahi sonrası ağrı ve cerrahi sırasındaki fentanil ihtiyacı açısından değerlendirildi. Bu hastalar eşit sayıda 4 gruba ayrıldı. Grup I, sadece retrobulber anestezi uygulanan hastalardan oluşturuldu. Grup II; sadece genel anestezi, grup III; genel anestezi + cerrahi öncesi retrobulber anestezi, grup IV ise, genel anestezi + cerrahi sonrası retrobulber anestezi uygulanan hastalardan oluşturuldu. Görsel analog skalası (GAS) kullanılarak her bir gruptaki hastaların cerrahi sonrası ağrı şiddetleri 1, 3, 6 ve 24. saatlerde değerlendirildi.Bulgular: GAS değerlendirmesine göre, ağrı şiddeti 1, 3, 6 ve 24. saatlerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0.05). Cerrahi esnasında uygulanan fentanil miktarı III. Grupta, II. ve IV. gruplardan istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur (p< 0.01).Sonuç: Pars plana vitrektomi cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahiden önce uygulanan retrobulber anestezi cerrahi sonrası ağrıda anlamlı azalmaya neden olmamakta ancak cerrahi esnasındaki fentanil ihtiyacını azaltmaktadır.
Keywords: Anestezi; Göz Hastalıkları