Aluminyuma Maruz Kalmış Sıçanların Karaciğerlerindeki Bazı Elementlerin Seviyeleri Üzerine Hesperetin ve Ellagik Asitin Etkileri - Özkaya, Ahmet; Ciftci, Harun; Dayangaç, Alpaslan; Çevrimli, B Sitki; Ölçücü, Ali; Çelık, Sait (My University, 2013)
Amaç: Ellagik asit ve hesperetinin bazı sıçan dokularında serbest radikal seviyelerini azaltıcı aktiviteye sahip oldukları iyi bilinmektedir. Alüminyumun çeşitli organ sistemleri üzerine toksik etkisinin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada AlCl3 uygulanmış sıçanların karaciğerlerinde makro ve eser elementlerin seviyeleri üzerine ellagik asit ve hesperetinin koruyucu etkileri araştırılmıştır.Yöntem: Bu çalışmada 36 adet sağlıklı erkek Spraque-dawley sıçanı (240±10 g ağırlığında) kullanılmıştır. Sıçanlar rastgele seçilerek 6 grup oluşturulmuş, bir grup kontrol grubu olarak kalmış, diğer grupların her birine Ellagik asit, Hesperetin, AlCl3, AlCl3+ Ellagik asit ve AlCl3+Hesperetin uygulanmıştır. Demir, kalsiyum, bakır ve çinko miktarları Alevli Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile aluminyum ve mangan miktarları ise indüklenmiş eşleşmiş plazma atomik emisyon spektrofotometresi ile tayin edilmiştir.Bulgular: AlCluygulanan grupta alüminyum, kalsiyum ve demir düzeylerinin kontrol grubuna göre arttığı gözlenmiştir (p<0.01, p<0.001). AlCl3+ Ellagik asit ve AlCl3+Hesperetin gruplarında alüminyum ve kalsiyum seviyesi düşük bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında ellagik asit karaciğerde mangan seviyesini artırdı (p<0.01). Diğer gruplarla kıyaslandığında Hesperetin grubunun çinko seviyesi artmıştır (p<0.05).Sonuçlar: Sonuçlarımıza göre, ellagik asit ve hesperetinin, AlCl3 kaynaklı stress koşullarına karşı makro ve eser elementler üzerinde koruyucu bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi