TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİ (1954-1973) - HEADR, DEAA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Devletlerarası tarihi ilişkilerin öneminden hareketle, ?1954?1973? yılları arasında Suriye Türkiye ilişkilerinin tarihi iki ülkelerin arasındaki dünü ve bugünü bakımından önemlidir. Bu Tezin amacı, iki devletin, siyasi ve iktisadi durumu üzerine ?1973?1954? yılları arasındaki gelişmelere ışık tutmaktır.Bu konunun seçilmesinin sebebi, 1954'te başlayan dönemin önemine dayanır. Bu dönem, Suriye'de askeri inkılâpların son bulma dönemidir. Suriye'de, Başkan Şükri El-Kuvvetli'nin ve aynı şekilde Türkiye Başbakanı Celal Bayar'ın idareyi eline alması, aynı döneme rastlar. Ama dönemin sonu olan 1973 yılı, çağdaş Suriye tarihinde önemli bir yeri olan Ekim Savaşı dönemidir. Araştırmanın hedefi, iki Devlet için siyasi ve iktisadi gelişmeler üzerinde yoğunlaşmaktır yapmaktır.Tezin kaynakları, Şam'da bulunan El-Esed Kütüphanesindeki eserlere dayanmaktadır. Ayrıca Şam, Lazikiye ve Beyrut'taki kütüphanelerde bulunan eserlerden de faydalanılmıştır. Bunların dışında tezde resmi belgeler ve yayınlar ile yabancı kaynaklar da kullanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Türkiye Suriye İlişkileri, Siyasi, Partiler, Devrimler, Ortadoğu

Given the importance of historical studies of the relations between states Was the importance of this research Titled Syrian-Turkish relations1954-1973.The reason for choosing this research To the importance of the time period starting with 1954, Which is the end of the period of military coups in Syria, And the arrival of President Shukri al-Kwatly to the presidency as well as the arrival of President Jelal Bayar to the presidency in Turkey, The end of the period 1973 the phase of the October War, which is considered pivotal stage for the contemporary history of Syria..Aim of the research Concentrated on the study of political development of both countries.Search adopted the scientific method analytical Through the collection of historical material Analysis and then provide an objective scientific manner.Keywords: Turkey and Syria Relations, Political, Parties, Revolutions, the Middle East
Syrian-Turkish relations (1954-1973)
Keywords: Tarih