Farklı sürelerde beslenen Doğu Anadolu Kırmızısı erkek danaların besi, kesim ve karkas özellikleri - Seker, Ibrahim; Bayraktar, Metin; Kul, Selim; Yüce, Mustafa; Esen, Fikret (My University, 2001)
Bu çalışma Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) erkek danaların farklı besi sürelerinde kesim ve karkas özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç için ad libitum olarak beslenen 12-14 aylık yaşlarda 180, 225 ve 270 günlük besi süresine sahip üç grupta 15 baş erkek dana kullanılmıştır. Bu araştırmada besi başı canlı ağırlıkları sırasıyla 122.2, 123.4 ve 122.6 kg olan üç grupta besi sonu canlı ağırlıkları 268.5, 291.4 ve 331.8 kg'a yükselmiştir. Gruplarda günlük canlı ağırlık artışı ortalama sırasıyla 812.78, 746.67 ve 774.81 g olarak belirlenmiş olup, gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli (p<0.01) bulunmuştur. Besi grupları arasında elde edilen deri, baş, karaciğer, kalp ve akciğer, dalak, testis ve penis ve iç yağ oranları bakımından da istatistiksel olarak yüksek düzeyde önemli (pO.Ol) farklılıklar belirlenmiştir. Gruplarda soğuk karkas randıman değerleri sırasıyla %50.03, 50.04 ve 50.01; böbrek ve böbrek yağı oranları %1.64, 1.62 ve 1.58 ve toplam değerli etler oranları da %22.42, 25.40 ve 25.51 olarak belirlenmiş ve toplam değerli etlerin oranı bakımından gruplar arası farklılıklar istatistiksel olarak önemli (p<0.05) hesaplanmıştır. Bu araştırmada, DAK ırkının 12-14 aylık yaşlardaki erkek danalarında besi süresinin 180 günden 270 güne yükselmesi ile beside günlük ortalama canlı ağırlık artışının azalmasına karşılık, karkastaki toplam et ve değerli etler miktarının önemli düzeyde artacağı sonucuna varılmıştır.
Keywords: Doğu Anadolu Kırmızısı; hayvan kesimi; besi performansı; karkas kalitesi; ırklar; sığır besisi