Keban Baraj Gölü' ndeki Chondrostoma regium (Heckel, 1843) da hematolojik parametrelerin değişimi - Başusta, Girgin Asiye; Şen, Dursun (My University, 2001)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde yaşayan Chondrostoma regium populasyonuna ait 145 adet balık örneği Ocak 1997- Aralık 1998 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yakalanarak laboratuvara canlı olarak getirilmişlerdir. Hematolojik analizler yapıldıktan sonra total boy ve ağırlık ölçülmüş; cinsiyet tayini ve pullardan yaş tayini yapılmıştır. Alınan kan örneklerinden eritrosit, lökosit ve tronıbosit sayıları, hemoglobin miktarı, hematokrit değer, ortalama eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) değerleri ve lökosit formülleri tespit edilmiştir. Elde edilen hematolojik parametrelerin yaş, uzunluk ve ağırlık grupları, cinsiyet, ay ve mevsimlere göre dağılımları belirlenmiştir.
Keywords: Keban Baraj Gölü; vücut uzunluğu; hematoloji; barajlar; Chondrostoma regium; yaş saptanması; tatlısu balıkları; vücut ağırlığı; mevsimsel değişimler; kan tablosu; cinsiyet belirlenmesi