RATLARIN KALVARYUMUNDA YAPILAN YÖNLENDİRİLMİŞ DOKU REJENERASYONUNDA MİNE MATRİKS PROTEİNİ, PLATELETTEN ZENGİN FİBRİN (PRF) VE KEMİK GREFTİNİN YENİ KEMİK OLUŞUMUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - DÖNMEZER, TUĞÇE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (YDR), kaybedilen dokuların yenilenmesinde kullanılan önemli bir tekniktir. Sement, periodontal ligament (PDL) ve kemik gibi periodontal dokuların yeniden oluşturulması amacıyla çeşitli materyaller kullanılmaktadır. Çalışmamızda trombositten (plateletten) zengin fibrin (PRF), mine matriks türevi protein ve kemik greftinin kullanılıp etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan YDR'de yeni kemik oluşumu incelendi. Denekler rastgele olacak şekilde, Kontrol grubu (n=13), PRF grubu (n=13), PRF ve Kemik Grefti grubu (KG) (n=13), Emdogain (EMD) (n=13), Emdogain ve Kemik Grefti grubu (n=13), Kemik Grefti grubu (n=13) ve PRF, Emdogain ve Kemik Greftinin uygulandığı grup (n=13) olmak üzere 7 gruba ayrıldı. PRF elde edilmek üzere ayrıca (n=36) bir grup oluşturuldu. Deneklerin kalvaryum kemiklerine titanyum kubbeler yerleştirilerek üç ay sonrasında sakrifiye edildi. Deneklerden alınan kemik örnekleri yeni oluşan kemik miktarı, osteoblast- osteoklast miktarı, anjiogenezis ve fibrozis açısından histopatolojik, OPG-RANKL boyama kitleriyle kemik oluşumu immuno histokimyasal olarak incelendi. Çalışmamızda istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. PRF grubu, orta düzeyde yeni kemik oluşumu açısından PRF ve KG, EMD ve KG, PRF, EMD ve KG gruplarına göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p<0.05). EMD grubu orta düzeyde kemik oluşumu açısından PRF, EMD ve KG grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p<0.05). Gruplar arasında yüksek düzey kemik oluşumu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Osteoblast ve osteoklast düzeyleri, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Fibrozis ve anjiogenezis incelendiğinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). OPG-RANKL ile OPG/ RANKL düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Çalışmanın verilerine bakılarak YDR'de kemik oluşumunu artırılmasında, PRF, Emdogain ve kemik grefti kullanımı olumlu sonuçlar verdiği söylenebilir. Anahtar Kelimeler: PRF, emdogain, ksenogreft, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu.

Guided tissue regeneration (GTR) is an important technique used to regenerate lost tissues. Various materials are used to reconstruct periodontal tissues such as cement, periodontal ligament (PDL), and bone. In our study, new bone formation in GTR, which was performed to evaluate the effects of platelet-rich fibrin (PRF), enamel matrix-derived protein and bone graft, was examined. For this purpose, the subjects were randomized, Control group (n=13), PRF group (n=13), PRF and Bone Graft group (n=13), Emdogain (EMD) (n=13), Emdogain and Bone Graft group (BG) (n=13), Bone Graft group (n=13) and the group in which PRF, Emdogain and Bone Graft were applied (n=13). A group (n=36) was also formed to obtain PRF. Titanium domes were placed on the calvarial bones of the subjects and they were sacrificed after 3 months. Bone samples taken from the subjects were evaluated histologically in terms of newly formed bone amount, osteoblast-osteoclast amount, angiogenesis and fibrosis, and bone formation was examined immunohistochemically with OPG-RANKL staining kits. In our study, IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) program was used for statistical analysis. PRF group was found to be statistically higher than PRF and BG, EMD and BG, PRF, EMD and BG groups in terms of moderate new bone formation (p<0.05). In terms of moderate bone formation, the EMD group was statistically higher than the PRF, EMD and BG groups (p<0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of high level bone formation (p>0.05). The amounts of osteoblasts and osteoclasts were not statistically different between the groups (p>0.05). When fibrosis and angiogenesis were examined, no significant difference was found between the groups (p>0.05). There was no statistically significant difference between the OPG-RANKL staining and OPG/RANKL ratio groups (p>0.05). In our study, it can be said that the use of PRF, Emdogain and bone grafts to increase bone formation in directed tissue regeneration gives positive results. Key words: PRF, emdogain, xsenograft, guided tissue regeneration.
The investigation of the effect of mine matrix protein, platelet rich fibrin (PRF) and bone graft on new bone formation in guided tissue regenerati?on in rats of calvarium
Keywords: Diş Hekimliği