T/M yöntemiyle üretilmiş Co esaslı Co-Cr-Mo alaşımlarının mikroyapı ve mekanik özelliklerine Cr oranının etkisi - Somunkıran, İlyas; Çelik, Halis (My University, 2007)
Bu çalışmada; toz metalurjisi (TM) yöntemiyle üretilmiş krom (Cr) oranı farklı, kobalt (Co) esaslı Co-Cr-Mo alaşımlarının mikroyapı ve mekanik özellikleri araştırıldı. Çalışmada, alaşımın Mo içeriği sabit tutularak Cr içeriği %15 – 35 arasında değiştirildi. Co-Cr-Mo alaşımının hazırlanmasında -325 mesh’lik tozlar kullanıldı. Bu tozlara %0.08 Çinko Stearat yağlayıcı ilave edildikten sonra 1 saat karıştırıldı. Presleme; oda sıcaklığında, 880 MPa basma altında ve tek etkili preste, sinterleme ise 1200 °C de 1 saat süreyle argon gazı atmosferinde yapıldı. Numunelerin mekanik özellikleri basma deneyi ve sertlik ölçümüyle, metalografik özellikleri ise optik mikroskop, SEM ve EDS ile belirlendi. Sonuçlar irdelendiğinde; artan Cr oranıyla birlikte belli bir orana kadar mekanik özeliklerinin iyileştiği gözlendi.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği