BILDIRCIN KARMA YEMLERİNE ZEYTİN YAPRAĞI ÖZÜTÜ KATILMASININ VERİM PERFORMANSI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ÖZDEMİR, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu araştırma bıldırcın karma yemlerine zeytin yaprağı özütü (ZYÖ) katılmasının verim performansı ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek üzere planlandı. Bu amaçla 60 günlük yaşta toplam 192 adet dişi bıldırcın (Coturnix Coturnix Japanica), her tekerrürde 12 bıldırcın olacak şekilde 4 tekerrürlü 4 deneme grubuna ayrıldı. Bıldırcınlar tüm deneme süresince yumurtacı bıldırcın kafeslerinde barındırıldı, yem ve su serbest olarak verildi. Aydınlatma 16 saat aydınlık 8 saat karanlık olacak şekilde sağlandı. Deneme 42 gün sürdürüldü ve deneme sonunda her gruptan grup canlı ağırlık ortalamalarına yakın 6'şar hayvan kesilerek kan örnekleri alındı.Bıldırcınlara verilen temel yem; mısır ve soya küspesine dayalı % 19.1 HP, 2940 kcal/kg ME, % 3.0 Ca ve % 0.39 kullanılabilir fosfor, vitamin ve mineral şeklinde hazırlandı. Hazırlanan bu temel yemi tüketen grup Kontrol, temel yeme 200 ppm E vitamini (? tokoferol asetat/kg) katılan grup (Grup E), temel karma yeme 80 ve 120 ppm Oleuropein (OLE) olacak şekilde ZYÖ katılan gruplar OLE-80 ve OLE-120 gruplarını oluşturdu.Deneme sonu canlı ağırlıklar, günlük canlı ağırlık artışı, ortalama günlük yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı (YYO) bakımından gruplar arasında farklılık tespit edilmedi (P>0.05). Kontrol, Grup E, OLE-80 ve OLE-120 gruplarında ortalama yumurta ağırlığı sırasıyla 11.36, 11.62, 11.44 ve 11.28 g olarak ve yumurta randımanı ise % 53.83, 55.95, 54.61 ve 45.25 olarak tespit edildi. OLE-120 grubunun yumurta ağırlığı (P<0.01) ve yumurta randımanı diğer gruplardan istatistiksel olarak daha düşük bulundu (P<0.001). Ölüm oranları yapılan uygulamalardan etkilenmedi (P>0.05). Deneme gruplarında kan glukoz, kolesterol, trigliserit, HDL kolesterol, VLDL kolesterol, LDL kolesterol değerleri birbirine benzer bulundu (P>0.05).Deneme sonu yumurta sarısı örneklerinde bazı besin madde değerleri incelendiğinde; Kontrol, Grup E, OLE-80 ve OLE-120 gruplarında sırasıyla; kolesterol 10.43, 12.07, 13.10 ve 12.28 mg/g bulundu (P<0.01). A vitamini 0.11, 0.06, 0.13 ve 0.10 mg/g (P<0.05), E vitamini değerleri ise 0.95, 3.32, 1.13 ve 1.32 mg/g olarak tespit edildi (P<0.001). D2 ve D3 vitamini bakımından gruplar arası bir farklılık görülmezken, en yüksek stigmasterol değeri OLE-120 grubunda tespit edildi (P<0.05). Karma yemlere ZYÖ katılması yumurta sarısı yağ asitleri düzeyini etkilemedi. OLE-80 grubunda oleik (7.28 ? g/g) ve linoleik (3.76 ? g/g) asit değerleri diğer gruplardan istatistiksel olarak daha yüksek tespit edildi (P<0.05). OLE-80 grubunda çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA) (6.19 ? g/g), n-6 (4.36 ? g/g) yağ asidi miktarı ile n-6/n-3 yağ asidi oranı (2.48) en yüksek bulundu.Sonuç olarak; yumurtacı bıldırcın karma yemlerine 80 ppm düzeyinde OLE katılmasının performans üzerine herhangi bir olumsuz etki yapmaksızın, yumurta sarısı oleik (C18:1n9), linoleik (C18:2n6c), n-6 yağ asitleri ile n-6/n-3 yağ asidi oranını artırdığı tespit edildi.

This experiment was performed to investigate the effect of dietary supplementation with olive leaf extract on performance and some blood parameters of laying quails. A total of 192 Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) 60 d old were allocated to 4 treatment groups with 4 replicates containing 12 quail each. Birds were maintained in laying cages and received water and diet ad libitum during the total period of experiment. A 16:8 hours light:dark photoperiod was employed. The experiment lasted for 42 days. At the end of experiment, 6 birds were slaughtered for blood samples.The quails received a basal diet (maize and soyabean meal based;19.1% CP, 2.940 kcal/kg ME, 3.0% Ca and 0.39% aP) that was formulated including vitamins and minerals. Diets were prepared as control (basal diet, group K), basal diet plus 200 mg ?-tocopherol acetat/kg (group E), and basal diet plus 80 or 120 ppm Oleuropein (OLE) (group OLE-80 and OLE-120).At the end of the experiment, olive leaf extract supplementation in diets did not have significant effects on final body weight, daily weight gain, average daily feed intake and feed conversion ratio (FCR) (P>0.05). The averages of egg weight were determined to be 11.36, 11.62, 11.44 and 11.28 g and egg production rate were determined to be 53.83, 55.95, 54.61 and 45.25 % in Control, GroupE, OLE-80 and OLE-120 groups, respectively. The lower egg weight (P<0.01) and egg production (P<0.001) were found in OLE-120. The mortality rate were not affected (P>0.05) by the treatments. There were no differences between in terms of blood glucose, triglyceride, HDL cholesterol, LDL cholesterol and VLDL cholesterol levels (P> 0.05).At the end of the experiments, egg yolks samples were analysed; cholesterol levels were determined to be 10.43, 12.07, 13.10 ve 12.28 mg/g (P<0.01); vitamin A levels 0.11, 0.06, 0.13 ve 0.10 mg/g (P<0.05) and vitamin E levels 0.95, 3.32, 1.13 ve 1.32 mg/g in Control, GroupE, OLE-80 and OLE-120 groups, respectively (P<0.001). Olive leaf extract supplementation had no significant effects on vitamin D2 and D3 (P> 0.05). A maximum level of stigmasterol were detected in OLE-120 (P<0.05). The supplementation of olive leaf extract were affected to fatty acid composition of egg yolk lipids. The concentration oleic (7.28 ? g/g) and linoleic (3.76 ? g/g) fatty asids in egg yolks were higher in OLE-80 than the others groups (P<0.05). The concentration of PUFA (6.19 ? g/g), n-6 (4.36 ? g/g) fatty acids and n-6/n-3 fatty acids ratio (2.48) were the highest in OLE-80 groups than the other groups.These results showed that the supplementation of 80 ppm OLE in quail diets was concluded to increase on oleic (C18:1n9), linoleic (C18:2n6c) and n-6 fatty acids, n-6/n-3 fatty acids ratio in egg yolks, without effect the production performance.
The effects of supplemental olive leaf extract in diet on performance and some blood parameters of quails.
Keywords: Veteriner Hekimliği