REFLÜ ÖZEFAJİT GELİŞİMİNDE HELİKOBAKTER PYLORİ ENFEKSİYONUNUN ETKİSİ - KOÇ, RAHİME (Fırat Üniveristesi, 2012)
Reflü özefajit; mide içeriğin özefagusa geri kaçması sonucu yakınma veya mukozal hasar olarak tanımlanmaktadır. Reflü özefajit gelişimindeki Helikobakter pylori enfeksiyonu etkisinin araştırılmasına dair tartışmalı yayınlar mevcuttur. Yapılan bazı çalışmalara göre reflü özefajit gelişiminde Helikobakter pylori enfeksiyonunun etken olduğu, bazı çalışmalarda ise etken olmadığı tespit edilmiştir.Çalışmamızın amacı Helikobakter pylori pozitif ve negatif olgularda reflü özefajit sıklığının araştırılmasını ve Helikobakter pylori enfeksiyonunun reflü özefajit üzerine etkisini saptamaktır.Ocak 2009 ile Aralık 2011 tarihleri arasında çocuk gastroenteroloji polikliniğine karın ağrısı, dispeptik yakınmalar, kusma, regürjitasyon yakınmaları, kronik öksürük, gelişme geriliği, kilo kaybı yakınmaları ile başvurmuş özefagogastroduedenoskopisi ve biyopsisi yapılan 228 `i kız 138'i erkek toplam 366 hasta çalışmaya alındı. Hastalar Helikobakter pylori pozitif ve negatif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Helikobakter pozitif 181 olgunun 82 (%45,3)'sinde reflü özefajit saptanırken 99 (%54,7)'unde özefajit saptanmadı. Helikobakter pylori negatif 185 olgunun 94 (%50,8)'ünde reflü özefajit pozitif olarak saptanırken 91 (%49,2)'inde özefajit saptanmadı. Olguların ağırlık z skoru artışı ile Helikobakter pylori görülme sıklığının arttığı, ancak boy z skoru ile Helikobakter pylori görülme sıklığı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, ayrıca olguların ağırlık ve boy z skorlamaları ile reflü özefajit sıklığı arasında da anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptandı.Yaş gruplarına göre Hp sıklığının karşılaştırılmasında da 11?18 yaş grubunda Hp sıklığında 5?10 yaş grubuna kıyasla artış olduğu saptandı. Yine 11?18 yaş arası 217 hastanın özefajit sıklığında 5?10 yaş arası 149 hastaya kıyasla artış olması da anlamlı olarak değerlendirildi. Helikobakter pylori ve reflü özefajit gelişim sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır.Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmada reflü özefajit gelişiminde Helikobakter pylori enfeksiyonunun bir risk teşkil etmediği gösterilmiştir. Hp pozitifliği ile reflü özefajit gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı.Anahtar kelimeler: Reflü özefajit, Helikobakter pylori, görülme sıklığı
The effect of of helicobacter pylori infection on the development of reflux esophagitis
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları