Tavuklarda Campylobacter jejuni ve Campylobacter coli' nin moleküler ve bakteriyel yöntemlerle saptanması ve tiplendirilmesi - Ertaş, Hasan Basri; Cetınkaya, Burhan; Muz, Adile; Öngör, Hasan (My University, 2002)
Bu çalışmada Campylobacter'lerin kanatlı bağırsaklarından, karaciğerlerinden, kümeslerden alınan yem ve su numunelerinden izolasyonu ve Campylobacter coli ve Campylobacter jejuni'nin hem klasik yöntemlerle hem de Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile identifikasyonu amaçlandı. C. coli ve C. jejuni'nin PZR ile idetifikasyonunda her iki türe ait ceuE genine spesifik dört farklı primer kullanıldı. Kültür ve PZR yöntemiyle incelenen 200 kanatlıya ait bağırsak ve karaciğer numunesinden 57 (%28.5) C. jejuni ve 45 (%22.5) C. coli olmak üzere toplam 102 numuneden Campylobacter izole ve identifiye edildi. İncelenen yem ve su numunelerinden Campylobacter izole edilemedi. C. jejuni ve C. coli olarak hem kültür hem de PZR yöntemiyle identifiye edilen bakterilerden izole edilen DNA'lar RAPD ve PZR-RFLP yöntemleri kullanılarak genetik olarak tiplendirildi. RAPD yöntemiyle 5, PZR-RFLP yöntemiyle ise 7 farklı gen profili tespit edildi. Sonuç olarak PZR yönteminin daha kısa sürede sonuç vermesi ve doğruluğu nedeniyle bu iki türün ayrımında klasik identifikasyon yöntemlerine alternatif olabileceği düşünüldü. Campylobacter'lerin genetik olarak tiplendirilmelerinde PZR-RFLP yönteminin RAPD yöntemine göre genetik farklılıkları ortaya koymadaki potansiyel olarak daha etkili bir tiplendirme yöntemi olduğu sonucuna varıldı.
01.03.2002
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji; Zooloji