Şavak Aşiretine Ait Bir Grup Halının, Anadolu’nun Diğer Bölgelerindeki Halılar ile Kompozisyon Açısından Karşılaştırılması - Aksoy, Elif; Taraşlı, Latif (İnönü Üniversitesi, 2017)
This article, aim introduces the hand knotted carpets that reflect the culture and life styles of Şavak, a nomadic tribe living in Tunceli and Elazig regions. With the migration of the tribe from Central Asia to Anatolia, the traditions and material and moral values they brought along kept living in Anatolia as well. Hence, this reveals itself in the art of weaving. Anatolia has a highly important potential thanks to both its cultural diversity and allowing immigrants during its long history. Therefore, the art objects coming out of the cultural and folkloric values of the Turkmens of Şavak, who migrated from the Central Asia and contributed to the development of the cultural diversity in Anatolia, are all important ethnologically. In this article, the carpets of Şavak tribe and the carpets in the other regions of Anatolia will be compared compositionally.Bu araştırmanın amacı Tunceli ve Elazığ yörelerinde ikamet eden ve yarı-göçer bir yaşam tarzı yaşayan Şavak aşiretinin kültürünü ve kendine has yaşamını yansıtan el dokuması halıları Anadolu’nun diğer bölgelerindeki halılar ile kompozisyon açısından karşılaştırılarak, dokumalar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Aşiretin Orta Asya’dan Anadolu’ya göç etmesi sonucunda beraberinde getirdiği gelenekler ile maddi ve manevi kültür değerleri Anadolu’da da devam etmiştir. Nitekim bu durum, dokuma sanatında da kendini göstermektedir. Anadolu gerek barındırdığı kültürel çeşitlilik, gerekse tarih boyunca sürekli olarak göç görmüş olması sebebiyle son derece önemli bir potansiyele sahiptir. Bu yüzden Orta Asya’dan göç eden ve Anadolu’daki bu kültürel çeşitliliğin oluşmasına katkıda bulunan Şavaklı Türkmenlerin kültürel ve folklorik değerlerinin sonucu olan sanat yaratımları da bu açıdan çok önemlidir.