ASENKRON MOTORLARIN YAPAY SİNİR AĞLARI İLE VEKTÖR KONTROLÜ - TAŞKAFA, ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2006)
Asenkron motorların vektör denetimi ile motorun akı ve moment bağıntıları arasındakikenetleme etkisi ortadan kaldırılarak bu iki değişken birbirinden bağımsız olarak denetlenebilirhale getirilir. Böylece, motor akımının akı bileşeni sabit tutularak moment bileşeni ile motormomenti ve hızı denetlenebilir. Asenkron motorların doğrusal olmayan modelinin ve zamanladeğişen parametrelerinin etkisi ile alan yönlendirmesinin hatalı olmaması için dayanıklı birvektör kontrol sistemine ihtiyaç duyulur.Bu tez çalışmasında, Yapay Sinir Ağları (YSA) ile asenkron motorların vektör denetimiincelenmiştir. Motor akımı ile motor akımının değişimi YSA' na giriş olarak verilmiş ve motorgerilimleri çıkış olarak alınmıştır. YSA' nın eğitimi akım hataları kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Vektör kontrolör olarak kullanılan YSA, ileri beslemeli ve yöresel geribeslemeli olmak üzere iki farklı yapıda seçilmiş ve doğrusal olmayan yük şartları ve parametredeğişimleri altında asenkron motorun vektör kontrolündeki performansları belirlenmiştir.Eğitilmiş YSA kontrolör kullanılarak asenkron motorun vektör kontrol sisteminin MATLAB-Simulink de benzetimi yapılmıştır. Yük ve parametre değişimleri altında asenkron motorunvektör kontrolünden elde edilen benzetim sonuçları sunulmuştur.Anahtar kelimeler: Asenkron motorlar, yapay sinir ağları, vektör kontrol.
Vector control of induction motors using neural network
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği