INVESTIGATION OF THE BIOCHEMICAL EFFECTS OF NANOPARTICLE TITANIUM DIOXIDE AND ZINC OXIDE ON THE DEVELOPMENT OF PATHOGENIC CANDIDA ALBICANS - ABDULAZEEZ, SALAH AHMED ABDULAZEEZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada nanopartikül özellikli olup antifungal özellik taşıyan titanyum dioksit (TiO2) ile çinko oksitin (ZnO) patojen bir mantar türü olan Candida albicans (ATCC90028) üzerinde H2O2'ye karşı etkileri çalışıldı. Çalışma prokolünde gruplar kontrol, H2O2, TiO2, ZnO, TiO2+H2O2 ve ZnO+H2O2 grupları olarak düzenlendi. H2O2, TiO2+H2O2 ve ZnO+H2O2 gruplarına % 35'lik Hidrojen peroksit solusyonundan 100 ?L ilave edildi. Kültürler 30 ?C'de 72 saat inkübasyona bırakıldı. Daha sonra kültür yoğunluğu 600 nm'de ölçüldü ve hücre pellerti santrifüj yapılarak toplandı. Hücre pelleti tampon çözeltiler ve organik çözücüler ile ekstrakte edilerek biyokimyasal analizler yapıldı.. Bulgularımızda, hidrojen peroksit ilavesinin Candida albicans (ATCC90028)'ın hücre yoğunluğunu ve pellet miktarını azalttığı gözlendi. Total protein, GSH ve GSSG düzeyleri ile Katalaz ve GST aktivitelerinin H2O2 verilen gruplarda yükseldiği belirlendi. C. albicans kültür ortamına hidrojen peroksit ilave edilmesinin lipofilik vitaminler ile fitosterollerin sentezini etkilediği belirlendi. Kültür ortamına TiO2 ve ZnO'nun H2O2 ile birlikte ilave edilmesi bu moleküllerin miktarları üzerinde artışlara neden olduğu saptandı. Yağ asidi komposizyonu içinde palmitik asit miktarı TiO2+H2O2 grubunda kısmen azalırken ZnO grubunda önemli artış gözlendi. Stearik asit ile toplam doymuş yağ asidi oranı kontrol grubuna göre TiO2, ZnO ve H2O2 verilen gruplarda azaldığı belirlendi. Buna karşılık toplam doymamış yağ asidi oranında artışlar gözlendi. Tek çift bağlı yağ asitlerinden palmitoleik asit miktarında artış ve diğer tek çift bağlı yağ asidi oleik asit miktarında azalma tespit edildi. C. albicans'ın özellikle 18 C'lu yağ asitlerinden Linolenik asidi hücre yapısında yüksek oranda bulundurduğu belirlendi. Anahtar Kelimeler: Candida albicans, Titanyumdioksit, Çinko oksit, Katalaz, Glutatyon S Transferaz , Lipofilik vitaminler, Yağ asitler

In this study, the effects of titanium dioxide (TiO2) and zinc oxide (ZnO), which have nanoparticle properties and antifungal properties, against H2O2 on C.albicans (ATCC90028), a pathogenic fungus species, were studied. In the study protocol, the groups were arranged as control, H2O2, TiO2, ZnO, TiO2+H2O2 and ZnO+H2O2 groups. 100 ?L of 35% hydrogen peroxide solution was added to H2O2, TiO2+H2O2 and ZnO+ H2O2 groups. Cultures were incubated for 72 hours at 30°C. The culture density was then measured at 600 nm and the cell pellets were collected by centrifugation. The cell pellet was extracted with buffer solutions and organic solvents and biochemical analyzes were performed. In our findings, it was observed that the addition of hydrogen peroxide decreased the cell density and pellet amount of C.albicans (ATCC90028). It was determined that total protein, GSH and GSSG levels, and catalase and GST activities increased in groups given H2O2. It was determined that the addition of hydrogen peroxide to the C. albicans culture medium affected the synthesis of lipophilic vitamins and phytosterols. It was determined that the addition of TiO2 and ZnO to the culture medium together with H2O2 increased the amounts of these molecules. While the amount of palmitic acid in the fatty acid composition decreased partially in the TiO2+H2O2 group, a significant increase was observed in the ZnO group. It was determined that the ratio of stearic acid and total saturated fatty acid decreased in the groups given TiO2, ZnO and H2O2 compared to the control group. On the other hand, increases were observed in the total unsaturated fatty acid ratio. An increase in the amount of palmitoleic acid, one of the fatty acids with single double bonds, and a decrease in the amount of oleic acid, which is the other single double bonded fatty acid, were determined. It was determined that C. albicans has a high content of Linolenic acid, one of the 18 C fatty acids, in its cell structure. Keywords: Candida albicans, Titanium dioxide, Zinc oxide, Catalase, Glutathione S Transferase, Lipophilic vitamins, Fatty acids
Patojen özellikli Candida albicans gelişimi üzerine nanopartikül titanyum dioksit ve çinko oksidin biyokimyasal etkilerinin
Keywords: Biyoloji