HDPE/ZnO ve HDPE/Hidroksiapatit Nanokompozitlerin Termal ve Morfolojik Özelliklerinin İncelenmesi - Ozkan, Betul Cicek; Guner, Melek; Şeker, Tarık Selçuk (My University, 2020)
Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) matrisine farklı oranlarda çinko oksit (ZnO) ve hidroksiapatit (HAp) nanoparçacıklar takviye edilerek baskı tekniği ile farklı konsantrasyonlarda nanokompozit malzemeler üretilmiştir. Kullanılan nanotakviye malzemelerinin ve kompozit üretim yönteminin HDPE matrisli kompozitler üzerindeki termal, morfolojik vekristalinite özellikleri araştırılmıştır. Hazırlanan kompozitlerin X-ışını kırınım deseni (XRD) yöntemi kullanılarak kristaliniteözellikleri incelenmiş ve HDPE’nin karakteristik 2? pikleri elde edilmiştir. HDPE/ZnO nanokompoziti için ZnO fazına ait olan2? pikleri tespit edilmiş ve ortalama kristal boyutunun 14 ile 26 nm arasında değiştiği belirlenmiştir. HDPE/HAp nanokompozitinde HAp fazına ait olan 2? pikleri ve ortalama 10 ile 25 nm arasında değişen kristal boyutları tespit edilmiştir. XRDsonuçları her iki kompozit içerisinde nano takviye malzemelerinin iyi bir biçimde dağıldığını göstermektedir. Ayrıca artantakviye miktarı ile kompozitin kristalinitesinin arttığı belirlenmiştir. Termal analiz sonucunda her iki kompozit grubu için tespitedilen takviye oranının gerçek değerlerle örtüştüğü ve artan takviye miktarıyla ısı akısının arttığı belirlenmiştir. Morfolojikincelemeler sonucunda nanokompozit malzemelerin yüzey yapısının saf HDPE’den farklı olduğu, tabakalanmaların meydanageldiği ve artan takviye miktarıyla bu değişimin daha net bir biçimde görüldüğü gözlenmiştir.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Fizikokimya