BOKSÖRLERİN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLERİ İLE VÜCUT KOMPOZİSYONLARININ SPORTİF BAŞARIYA KATKISI - PALA, RAGIP (Fırat Üniveristesi, 2006)
Boksörlerin Sosyo-Ekonomik Değişkenleri İle Vücut Kompozisyonlarının SportifBaşarıya Katkısıİlişkisel tarama modeli kullanılarak boksörlerin sosyo-ekonomik değişkenleri ile vücutkompozisyonlarının sportif başarıya katkı düzeylerini belirlemek için yapılmıştır.Araştırmanın evrenini aktif olarak boks sporu yapan üniversiteli sporcularoluştururken, araştırmanın örneklemini ise; 22-29 Kasım 2004 tarihinde, Antalya, Kemerdeyapılan ?1. Dünya Üniversitelerarası Boks Şampiyonası?na katılan toplam 28 ülkeden 129sporcu oluşturdu.Araştırmada boksörlerin Sosyo-ekonomik düzeylerini tespit etmek amacıyla ?Anketmetodu? kullanıldı. ?Kişisel Bilgi Formunun? yanı sıra 21 kapalı uçlu sorudan oluştu.Değerlendirme her sorunun tüm maddelerine verilen cevapların yüzdelik dağılımlarına göreyapıldı.Sporcuların ?Vücut Kompozisyonları? ayaktan ayağa biyoelektrik impedans analizi ilesabah tartısında aç iken ölçümler alınarak değerlendirildi.Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 11 for Windows paketprogramında,?Korelasyon Tekniği? kullanıldı. Araştırmaya katılan boksörlerin sosyo-ekonomik değişkenleri ile vücut kompozisyonları parametrelerinin, sportif başarı ileanlamlılık düzeylerinin tespit etmek için boksörler, bireysel ve ülke olarak, başarılı olan vebaşarılı olamayan gruplar halinde sınıflandırılarak, yüzde, frekans ve korelasyon olarakdeğerlendirildiDeğişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla, ?Pearson Ki Kare?, ?PearsonKorelasyon? testi kullanılmıştır. Vücut Kompozisyonlarının aritmetik ortalamalarınınkarşılaştırılmasında ?Bağımsız gruplar t testi? kullanılarak, anlamlılık düzeyinde incelenerek,ilişki aranan değişkenler, ilişkisel bir çözümlemeye olanak verecek şekilde ayrı ayrısembolleştirilmiştir. Elde edilen verilerin parametreleri arasındaki anlamlılık düzeyleri,tablolar halinde gösterildi.Araştırma sonucunda; boksörlerin sosyo-ekonomik değişkenleri ile sportif başarıarasında bireysel anlamda başarılı ve başarısız sporcular arasında, kulüp üyelikleri, gelirdüzeyi, kendine ait bilgisayar, boş zaman faaliyeti, üniversite imkânları gibi değişkenlerde?Kısmen? anlamlı bir fark bulunmuştur. Ülke ortalamalarına göre ise başarılı ve başarısızülkeler arasında; ev mülkiyeti, oda sayısı, kendine ait bilgisayar, okul ulaşımı, izledikleritelevizyon programı ve dinledikleri müzik çeşidi gibi değişkenlerde ?Kısmen? anlamlı bir farkbulunmuştur. Ayrıca vücut kompozisyonları ile sportif başarı arasında ise, ülkeortalamalarının ?İMPEDANCE? değerinde anlamlı fark olduğu bulunmuştur (t=2.072;P<0.05).Anahtar Kelimeler: Boks, Vücut Kompozisyonu, Başarı, Sosyo-Ekonomik
The contribution level of body composition and socio-economical parameters of boxers to sportive achievement
Keywords: Fizyoloji; Sosyoloji; Spor