Mikrodenetleyici tabanlı bir gerçek etkin değer ölçüm sistemi uygulaması - Gencer, Cetin (My University, 2009)
Bu çalışmada; PIC16F876 mikrodenetleyici tabanlı bir gerçek etkin değer ölçüm sistemi uygulaması yapılmıştır. Güç kontrol sistemlerinde, alternatif gerilimin etkin değerine ulaşmak önemli bir husustur. Yüke uygulanan gerilimin sinüsoidal olması durumunda, gerilimin ölçülmesi ve değerlendirme birimine aktarılması basit devre düzenlemeleri ile gerçekleştirilebilir. Ancak; sinüs sinyalinin şeklindeki bozulmalar veya sinüs sinyalin faz açısına bağlı kontrol çalışmalarında, yüke aktarılan gerilimi ölçmek ve değerlendirme birimine aktarmak sorun haline gelmektedir. Özellikle faz açısına bağlı güç kontrol devrelerinde, çıkışta elde edilen gerilimin kararlı olması aranan bir özelliktir. Bu tür sistemlerde kararlı bir çıkış gerilimi elde etmek, olduğunca hızlı ve doğru ölçüm sonuçları ile mümkündür. Bu çalışmanın amacı, faz açısına bağlı kontrol sistemlerinde kullanılabilecek, ortalama % 0,4 hassasiyetle ölçüm yapabilen, yüksek güç uygulamalarında kullanmaya elverişli, mikrodenetleyici tabanlı bir gerçek etkin değer ölçme sistemi geliştirmektir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik