Öğretim Elemanlarının Acil Uzaktan Eğitim Sürecine İlişkin Görüşleri (Kovancılar Meslek Yüksekokulu Örneği) - Topçu, Damla (My University, 2024)
Uzaktan eğitim, zamandan ve mekândan bağımsız, öğretmen ve öğrencinin yüz yüze etkileşiminin olmadığı bir eğitim sistemidir. Acil durumlarda tüm eğitim kademelerinde ya da belli eğitim kademelerinde uzaktan eğitim sistemi uygulanabilmektedir. 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Koronavirüs salgını ile Türkiye’de tüm eğitim kademelerinde, 6 Şubat 2023 tarihinde ise Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde gerçekleşen depremler nedeniyle yükseköğretimde acil uzaktan eğitim sürecine geçilmiştir. Bu doğrultuda bu çalışmada öğretim elemanlarının acil uzaktan eğitim sürecine ilişkin deneyimleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada öğretim elemanlarının uzaktan eğitime ilişkin deneyimleri dikkate alındığı için fenomenolojik desen uygun görülmüş ve araştırma yorumsamacı yaklaşımla kurgulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Kovancılar Meslek Yüksekokulu’nda görev yapan öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler metin haline getirildikten sonra kodlar çıkarılarak tema ve alt temalar belirlenmiştir. Araştırmada öğretim elemanlarının acil uzaktan eğitim sürecine ilişkin düşünceleri, uzaktan eğitimde karşılaştıkları sorunlar ve uzaktan eğitimin geliştirilmesi temaları belirlenmiştir. Bu temalar doğrultusunda uzaktan eğitimin avantajlı ve dezavantajlı yönlerinin olduğu, öğrencilerin derse katılmaması, teknik aksaklıklar, sınavların güvenli yapılmaması, uygulama derslerinin yapılamaması gibi sorunların acil uzaktan eğitimde en sık karşılaşılan sorunlar olduğu, acil uzaktan eğitim sisteminin geliştirilmesi ve daha etkili olabilmesi için akademik personele bu konuda eğitim verilmesi, öğrencilerin derse devam zorunluluklarının olması, sınavların daha güvenli yapılması ve uzaktan eğitim alt yapısının olası durumlarda tekrar kullanılabilmesi için geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmanın uzaktan eğitimin olası durumlarda daha etkili bir şekilde kullanılması için uzaktan eğitimin alt yapısının geliştirilmesine ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Öğretim Elemanı; Deprem; Uzaktan Eğitim.