GRAM NEGATİF BASİLLERDE TİGESİKLİNİN İNVİTRO AKTİVİTESİNİN İNCELENMESİ - DOĞANTEKİN, ESİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Hastane enfeksiyonları, morbidite ve mortalite oranlarının yüksek olması, hastanede kalış süresinin uzaması ve yüksek tedavi maliyeti nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Son yıllarda özellikle yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hastane enfeksiyonlarında en sık izole edilen etkenlerin başında gram negatif basiller gelmektedir.Günümüzde gram negatif basillere bağlı olarak oluşan enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antimikrobiyal ajanlara karşı giderek artan direnç tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu durum yeni antimikrobiyallerin geliştirilmesini gerektirmektedir.Tigesiklin yeni geliştirilen antimikrobiyal ajanlardan biridir. Glisilsiklin grubu ilaçların ilk üyesidir. Tigesiklin bakterileriyel ribozomun 30S alt ünitesine bağlanır ve rRNA'nın hedefine ulaşmasını engelleyerek protein sentezini inhibe eder.Bu çalışmada, Fırat Üniveristesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında çeşitli klinik örneklerden izole edilen 25 Escherichia coli, 25 Klebsiella spp., 25 Acinetobacter baumannii ve 25 Pseudomonas aeruginosa olmak üzere 100 Gram negatif basilin tigesiklin duyarlılığının araştırılması amaçlandı. Bu suşların antibiyotik duyarlılıkları disk difüzyon yöntemiyle belirlenirken, tigesiklin duyarlılığı ise broth mikrodilusyon yöntemi ile test edilmiştir.Test edilen Escherichia coli ve Klebsiella spp. suşlarının %100'ü, Acinetobacter baumannii suşlarının %96'sı tigesikline duyarlı bulunurken, Pseudomonas aeruginosa suşlarının %100'ü tigesikline dirençli tespit edilmiştir.Sonuç olarak, Pseudomonas aeruginosa dışında gram negatif basillerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde tigesiklinin uygun klinik endikasyonlarda kullanılabileceği kanısına varılmıştır.Anahtar kelimeler: Broth mikrodilusyon yöntemi, tigesiklin, gram negatif basil, antimikrobiyal ajan.

Nosocomial infections are important healthcare issues by reason of their high mortality and morbidity rate, prolonged hospital stay and high treatment costs. In recent years, the most isolated agents at nosocomial infections, especially in intensive care units, are gram negative bacilli.At the present day, gradually increasing resistance to antimicrobial agents utilised for infections related to gram negative bacilli have become an important healthcare problem in our country, as in the whole world. This situation requires to develop new antimicrobial agents.Tigecycline is one of the last recent developed antimicrobial agents. It is the first member of glycilcycline group of drugs. Tigecycline binds to 30S subunit of the bacterial ribosome and through blocking to reach rRNA to its target, it inhibits protein synhesis.In this study, that planned to search sensitivity of tigecycline 100 Gram negative bacilli, 25 of them Escherichia coli, 25 of them Klebsiella spp, 25 of them Acinetobacter baumanii, 25 of them Pseudomonas aeruginosa that isolated from differant clinical specimens in Fırat University Microbiology Laboratory. While antimicrobial susceptibility of these strains were determined with disc diffusion method, tigecycline susceptibility was tested by broth microdilution method.100% of 25 Escherichia coli, 100% of 25 Klebsiella spp., 96% of Acinetobacter baumannii strains tested were detected susceptible to tigecycline while 100% of 25 Pseudomonas aeruginosa strains were determined resistant to tigecycline.Consequently, it is suggested that tigecycline may be used in the treatment of infections caused by gram negative bacilli except Pseudomonas aeruginosa.Key words: Broth microdilution method, tigecycline, gram negative bacilli, antimicrobial agent.
Evaluation of in vitro activity of tigecycline against gram negative bacilli
Keywords: Mikrobiyoloji