MURAT NEHRİNİN PALU İLÇESİ VE GÜLÜŞKÜR BÖLGELERİ ARASINDA KALAN KISMININ SU KALİTESİ VE BENTİK DİYATOMELERİ - ÇAĞLAR, METİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu araştırmada Murat Nehri'nin Palu İlçesi ve Gülüşkür bölgeleri arasında kalan kısmının su kalitesi ve diyatomeleri Mart 2010-Şubat 2011 tarihleri arasında araştırılmştır. Araştırma için 4 istasyon belirlenmiştir. İstasyonlardan, nehrin kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla su numuneleri, diyatomelerin incelenmesi için ise planktonik ve epilitik örnekler alınmıştır. Bu araştırma süresince planktona ait toplam 53 takson, epilitona ait ise 57 takson belirlenmiştir. Nitzschia, Navicula ve Cymbella en fazla taksonla temsil edilen genuslar olmuştur. Aulacoseira distans, Cymbella affinis, Navicula lanceolata var. arenaria fitoplanktonda; Cymbella affinis, Aulacoseira ambigua, Navicula lanceolata var. arenaria, Sellaphora bacillum ise epilitonda hem ortaya çıkış sıklığı hem de nispi yoğunlukları bakımından en önemli diyatome taksonları olarak belirlenmişlerdir. Bu tez çalışması doğrultusunda yapılan analizler ve ölçümler Murat Nehri'nin su kalite kriterine göre temiz su özelliğine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte toplam fosfor miktarı ve koliform bakteri sayısı Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği'ne göre Murat Nehri'nde ötrofikasyon tehlikesine dikkat çekmiştir.Anahtar Kelimeler: Su Kalitesi, Fitoplankton, Epiliton, Diyatome, Murat Nehri, Elazığ.

This thesis aims to investigate water quality and the diatoms occurring in Murat River (between Palu Town ang Gülüşkür Bridge) between March 2010-February 2011. For this purpose four stations were selected along the river. Water samples were taken for chemical and plankton analysis and sediments samples were collected for benthic diatoms. A total of 53 taxa and 57 taxa were determined in phytoplankton and epilithon respectively. Nitzchia, Navicula and Cymbella were represented with the highest number of species. In phytoplankton Aulacoseira distans, Cymbella affinis, Navicula lanceolata var. arenaria; in epilithon Cymbella affinis, Aulacoseira ambigua, Navicula lanceolata var. arenaria, Sellaphora bacillum were the most conspicous taxa with respect to frequency of occurrence and relative abundance. The results of chemical analysis yielded that Murat River generally has clean water properties according to the criteria of Turkish directive of Water Pollution and Control. However the concentration of total phosphorus and number of coliform bacteria takes notice the threat of eutrophication according to the criteria in the same directive.Anahtar Kelimeler: Water Quality, Pytoplankton, Epilithon, Diatom, Murat River, Elazığ.
Water quality and occurrence of diatoms in Murat river (The part between Palu town and Gülüşkür bridge)
Keywords: Su Ürünleri