REKLAMLARDA ANLAM ÜRETİMİ VE ETİK PROBLEMLER: GÖSTERGEBİLİMSEL BİR ANALİZ - APAK, BUKET (Fırat Üniveristesi, 2026)
Reklam, günümüz tüketim toplumunda yalnızca ürün ve hizmetlerin tanıtımını gerçekleştiren bir pazarlama aracı olmanın ötesine geçerek, toplumsal değerleri, kültürel kodları ve bireylerin algı dünyasını şekillendiren güçlü bir anlam üretim alanı hâline gelmiştir. Bu çok katmanlı yapı içerisinde reklam ve etik arasındaki ilişki, özellikle son yıllarda artan manipülatif söylemler, tartışmalı temsiller ve toplumsal duyarlılıkları zorlayan içerikler nedeniyle daha fazla sorgulanır duruma gelmiştir. Bu çalışma, reklam ve etik kavramları arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve günümüz reklam pratiklerinde ortaya çıkan etik sorunları göstergebilimsel bir bakış açısıyla analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, reklam içeriklerinde yer alan etik dışı unsurların nasıl üretildiği, hangi göstergeler ve söylemler aracılığıyla sunulduğu ve bu unsurların toplumsal yapı üzerindeki olası etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemini, farklı sektörlerden seçilmiş uluslararası reklam kampanyaları oluşturmaktadır. Bu kapsamda ZARA – The Jacket, Dove – Real Beauty, Calvin Klein – #MyCalvins, Balenciaga – Children Campaign, Pepsi – Live for Now, H&M – Coolest Monkey in the Jungle, Gillette – The Best Men Can Be ve Burger King – Women Belong in the Kitchen adlı reklamlar incelenmiştir. Araştırmada yöntem olarak göstergebilimsel analiz tercih edilmiş; reklamların görsel ve söylemsel yapıları, gösteren–gösterilen ilişkisi, düz anlam ve yan anlam katmanları ile ideolojik ve kültürel kodlar çerçevesinde çözümlenmiştir. Analizler sonucunda, incelenen reklamların bir kısmında manipülatif anlatıların, toplumsal cinsiyet kalıplarının, ayrımcı temsillerin ve etik sınırları zorlayan söylemlerin öne çıktığı tespit edilmiştir. Bu durumun, tüketici algısını yönlendirme potansiyeli taşıdığı ve toplumsal değerlerin yeniden üretiminde etkili olduğu görülmüştür. Çalışma, reklamcılık alanında etik ilkelerin önemine dikkat çekerek, daha sorumlu ve toplumsal duyarlılığı gözeten reklam uygulamalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Reklam, Etik, Göstergebilim, Anlam Üretimi, Reklam Analizi.

Advertising has evolved beyond being merely a marketing tool for promoting products and services and has become a powerful field of meaning production that shapes social values, cultural codes, and individuals' perceptions within contemporary consumer society. Within this multi-layered structure, the relationship between advertising and ethics has become increasingly open to scrutiny, particularly in recent years, due to the rise of manipulative discourses, controversial representations, and content that challenges social sensitivities. This study aims to examine the relationship between advertising and ethics and to analyze the ethical problems observed in contemporary advertising practices from a semiotic perspective. In this context, the study focuses on how unethical elements are constructed within advertising content, through which signs and discourses they are conveyed, and what kind of social effects they may generate. The sample of the research consists of selected international advertising campaigns from different sectors. Accordingly, the advertisements ZARA – The Jacket, Dove – Real Beauty, Calvin Klein – #MyCalvins, Balenciaga – Children Campaign, Pepsi – Live for Now, H&M – Coolest Monkey in the Jungle, Gillette – The Best Men Can Be, and Burger King – Women Belong in the Kitchen were analyzed. Semiotic analysis was adopted as the research method, and the visual and discursive structures of the advertisements were examined within the framework of signifier–signified relations, denotative and connotative meanings, as well as ideological and cultural codes. The findings reveal that several of the analyzed advertisements contain manipulative narratives, gender stereotypes, discriminatory representations, and discourses that push ethical boundaries. These elements are found to have the potential to influence consumer perception and play a significant role in the reproduction of social values. The study emphasizes the importance of ethical principles in advertising practices and highlights the necessity of more responsible and socially sensitive advertising approaches. Keywords: Advertising, Ethics, Semiotics, Meaning Production, Advertising Analysis.
Meaning production and ethical issues in advertising: A semiotic analysis
Keywords: İletişim Bilimleri