BATARYA YÖNETIM SISTEMI - SALEH, YUSUF BELLO (Fırat Üniveristesi, 2021)
Yeşil enerjiyi kullanmak günümüz dünyasında giderek daha önemli hale gelmektedir. Hava kirliliği nedeniyle elektrikli araçlar şu anda çevre, kişisel ve toplu taşıma için en iyi seçimdir. Elektrikli araçlarda kullanılan piller, güvenli bir çalışma alanında kullanılmadıkları takdirde tehlikeli olabilir. Bu tezin amacı, pil paketindeki her hücrenin gerilimini, akımını, hücre dengelemeyi ve paketin sıcaklığını izleyebilen bir batarya yönetim sistemi (BYS) tasarlamaktır. Bunun için, sistemin donanımını ve işleyişini değerlendirmek amacıyla sistemin örnek bir test bileşeninin geliştirilmesi gerekir. Elektrikli araçların, güvenlikleri operasyonel alan (GOA) içerisinde her zaman kontrol altında tutulmalıdır. İstenen gerilim ve kapasiteyi elde etmek için birden fazla pil hücresi birleştirilir. Elektrikli arabalar için gereken yüksek gerilim ve kapasiteye ulaşmak için çok sayıda hücreye ihtiyaç vardır. Bu tezde, her bir pil hücresinin işlevini izleyerek kötü hücreleri tespit etmek ve bu hücreleri pil paketinde değiştirmek üzere bir algoritma geliştirilmiştir. Bu hücrelerin durumu LCD ekranda gözlenmiştir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm, tüm teorik çalışmaları ve bu tezin literatür incelemesini içerirken, ikinci bölüm tamamen devre tasarımı, PCB ve BYS'nin 3D'si dahil olmak üzere tezin pil yönetiminin tasarımı için kullanılan malzemeler ve yöntemleri içerir. Üçüncü bölüm, bu tezde elde edilen sonuçların bulgularıdır. Son bölüm ise sonuçlar ve tartışmalardan oluşur.

Green energy is becoming increasingly significant in today's globe. Electric automobiles are currently the best alternative for the environment, personal and public transportation, due to air pollution. Batteries are used in electric vehicles, which can be dangerous if they are not used in a safe environment. The goal of this thesis is to create a BMS that can monitor the voltages, currents, and cell balancing of each cell in the battery pack, as well as monitor the pack's temperature. This involves the system's hardware as well as the creation of a sample test component to evaluate the system's functionality. Electric vehicles' batteries must always be kept under control within their safety operational area (SOA). Multiple cells of battery cells are combined to get the desired voltage and capacity. To achieve the high voltage and capacity required for electric cars, a large number of cells are required. In this thesis, we came up with ways on how to monitor each battery cells functionality and we developed an Algorism for checking and detecting of bad cells for replacement in the battery pack and displayed those cells condition on LCD whether they are good or bad to notify the users, the present conditions of each cell for next line of action by the user. This work comprises of four chapters, chapter one includes all theoretical aspects and the literature review of this thesis while chapter two is all about materials and methods used for the design of the BMS of this research including circuit design, PCB and 3D of the BMS and chapter three is findings of the end results obtained in this thesis lastly chapter four result discussion.
Battery management system
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği