YEREL MEDYADA MÜLKİYET İLİŞKİLERİNİN HABER ÜRETİM SÜRECİNE ETKİLERİ: MALATYA ÖRNEĞİ - TOKGÖZ, NURSEL (Fırat Üniveristesi, 2015)
Medya 1980 sonrası yaşadığı değişimler neticesinde esas görevinden sıyrılarak farklı amaçlara hizmet eden bir ticari sektör haline gelmiştir. Sermayenin özelleşmesi, maddi açıdan güçlü olanların medya patronluğuna soyunmaları medyayı özellikle haber anlamında doğru, güvenilir, tarafsız olmaktan alıkoymuştur. Medya çalışanları da gazetecilerin haklarının korunmadığı bir sistem içerisinde varlıklarını sürdürmek için medya patronlarının propagandaları gölgesinde çalışmaya başlamışlardır. Gerek işten atılma ve gerek bütün medya kuruluşlarından uzaklaştırma korkularıyla yerel medya çalışanları da işverenlerin istekleri doğrultusunda haberlerini oluşturmak durumunda kalmışlardır. Medyayla ilgisi olmayan zengin patronlar ve bu sistem içerisinde tarafsızca haber yapamayan gazeteciler durumun birer göstergesidir. Bu çalışmada, Malatya ilinde yayın hayatına devam eden Vuslat TV, TV Malatya ve Malatya Net Haber Gazetesi ile Bu Sabah Gazetesi'nin haber üretim sürecinde patronların haber diline etkileri yönünden incelenmiş, çalışma neticesinde gazetecilerin kendilerine otosansür uyguladıkları, haber yaparken özgür olmadıkları saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Yerel medya, otosansür, sermaye, gazeteci, i?veren, haber.

Changes ın the media sector has become law as a result of which serve different purposes essentıal dutıes of a busıness scraped after 1980. The strengthening of capital, financially strong which the media patronage dressing in the media, especially news right in the sense, reliable, has prevented from being impartial. Media workers in the protection of the rights of journalists in a system to maintain their presence propaganda of the media mogul began to work in the shade. Disposal should work and the need of all media organizations out of fear local media professionals news on the direction of the employer They had to create. Nothing to do with media-rich bosses and objectively unable news journalists in this system. In this study, publishing in Malatya life continued reunion TV, TV Malatya and Malatya net news newspaper with a newspaper this morning news production process The effects of language news boss examined in terms of, As a result of working journalists they apply their self-censorship, were found to be free when the news. Keywords: Local media, self-censorship, capital, newspaper, employer, news
Local medi?a ownershi?p news producti?on relati?ons impact on process: Malatya sample
Keywords: Gazetecilik; İletişim Bilimleri