ELAZIĞ ÇEVRESİNDEKİ YÜKSEKOVA KARMAŞIĞINA AİT YASTIK LAVLARIN FİZİKSEL VE MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ - AKTAŞ, METEHAN ALPARSLAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Geç Kretase Yüksekova Karmaşığı'na ait yastık lavların Elazığ ili çevresindeki yüzleklerinden Asker Dağları, Mastar Dağları, Çelemelik Dağları ve Maden Dağları fiziksel ve morfolojik açıdan karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. İnceleme bölgesinde normal çaplı (?1m) yastık lavlarla birlikte mega yastık lavların (>1m) en fazla Maden Dağları, Çelemelik Dağları ve Asker Dağlarında bulunduğu saptanmıştır. İncelenen yastık lavların en yüksek yassılaşma oranı (U/G) Çelemelik Dağları (5.2 cm) ile Asker Dağları (5 cm) ndadır. İncelenen lavlar gözenek miktarlarına göre 'düşük ve orta gözenekli kayaç' sınıfındadır. İncelenen yastık lavların özgül ağırlıkları en yüksek 2.8 gr/cm3 ila 3.1 gr/cm3 aralığında olup, düşük-orta yoğunluklu kayaçlar' sınıfındadırlar. İnceleme bölgesinde Çelemelik, Asker ve Maden Dağları'ndaki yastıkların bölgedeki en yayvan ve iri boyutlu yastık lavları temsil ettikleri saptanmıştır. Bu durum bu alanlardaki yastık lavların düşük viskoziteli ve yüksek eğimli topoğrafyaya sahip su altı ortamından itibaren akışkan bir lav akma ürünleri olarak ortaya çıktıklarına işaret etmektedir. Yastık morfolojisi ile örneklerdeki vezikül boyu ve dağılımı, bölgedeki sualtı püskürmelerin nispeten dik topografya ve sığ olmayan derinliğine işaret eder.

The pillowed lavas of the Late Cretaceous Yüksekova Complex are examined comparatively in terms of physical and morphology in Asker Mountains, Mastar Mountains, Çelemelik Mountains and Maden Mountains around Elazığ. In the study area, pillow lava with normal diameter (?1m) and mega pillow lavas (> 1m) were found in almost all regions except Mastar Mountains that often have pillows of small sizes and less common of oversized pillows. The highest flattening rate (H/V) of the pillow lavas is in Çelemelik Mountains (5.2 cm) and Asker Mountains (5 cm). The lavas are in the "low and medium porous rock" class according to their pore amounts. The highest specific gravity of the pillow lavas is in the range of 2.8 gr / cm3 to 3.1 gr / cm3, and they are in the 'low-medium density rocks' class. It was determined that Çelemelik, Asker and Maden Mountains are represented the most flattened and coarse-sized pillow lava in the region. This indicates that the pillow lavas in the areas are expected to emerge as fluid lava flow products from the underwater environment with low viscosity and high sloped topography. Pillow morphology, vesicle size and distribution in the samples may indicate the relatively no shallow depth of underwater eruptions in the region.
Comparative investigation of the physical and morphological characteristics of the pillow laves of the Yüksekova complex in the Elaziğ
Keywords: Jeoloji Mühendisliği