İnfeksiyöz bovine keratokonjunktivitisin tedavisinde flortfenikol ve sefuroksim sodyum uygulaması - Gümüşsoy, K. Semih; Kibar, Murat; Şahna, Kezban; Abay, Seçil (My University, 2006)
Bu çalışmada, süt sığırlarında infeksiyöz bovine keratokonjunktivitisin klinik, bakteriyolojik ve virolojik yönden incelenmesi ile tedavide florfenikol ve sefuroksim sodyumun etkinliklerinin saptanması amaçlandı. Klinik olarak incelenen 450 hayvandan 27 (% 6)'sinde blefarospazm, epifora, korneal opasite ve konjunktivitis saptandı. İnfekte hayvanların gözlerinden alınan svap örneklerinden Moraxella bovis, Escherichia coli, Proteus spp. ve Staphylococcus aureus izole edildi. İnfekte sığırlardan alınan kan serumlarının mikronötralizasyon testi ile incelenmesi sonucu 3 (% 11.1) sığırda Bovine Herpesvirus-1 (BHV-1) antikoru tespit edildi. Florfenikol ve sefuroksim sodyumun etkinliğini saptamak amacıyla hayvanlar biri kontrol olmak üzere üç eşit gruba ayrıldı. Deneme gruplarındaki hayvanlara 48 saat ara ile 3 defa subkonjunktival yolla florfenikol ve sefuroksim sodyum uygulandı. Kültürel yoklama sonuçlarına göre florfenikol ve sefuroksim sodyumun tedavideki etkinliği sırasıyla % 78 ve % 67 olarak saptandı. Sonuç olarak, keratokonjunktivitisli sığırlardan infeksiyonun primer etkeni olarak M. bovis izole edildi. İnfeksiyöz bovine keratokonjunktivitisin tedavisinde subkonjunktival yolla florfenikol uygulamasının sefuroksim sodyuma oranla daha etkili olduğu saptandı.
Keywords: Lezyon; sığır; ilaç tedavisi; antibiyotikler; keratokonjunktivit; Moraxella bovis; sefuroksim; florfenikol