Üst gastrointestinal obstrüksiyonunun nadir bir nedeni: Süperior mezenterik arter sendromu; çok kesitli bilgisayarlı tomografi bulguları - Artaş, Hakan; Ökçesiz, İzzet; Yalnız, Mehmet (My University, 2016)
Giriş ve Amaç: Süperior mezenter arter sendromu, üst gastrointestinal obstrüksiyonun nadir bir nedenidir. Bu sendrom, aorta ile süperior me- zenter arter arasındaki mesafenin daralması sonucu duodenum üçüncü parçasının kompresyonu ile karakterizedir. Bu çalışmanın amacı süperior mezenter arter sendromunun çok kesitli bilgisayarlı tomografi bulguları- nı tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Süperior mezenter sendromunun klinik semptomları ve doğrulayıcı bilgisayarlı tomografi bulguları olan sekiz olgu çalışmaya dahil edildi. Multiplanar ve üç-boyutlu çok kesitli bilgisayarlı tomografi görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi ve aortomezenterik açı ve aortomezenterik mesafe ölçüldü. Bulgular: Abdominal bilgisayarlı tomografi incelemelerimizdeki süperior mezen- ter arter sendromu sıklığı %0,036 olarak saptandı. Tüm olgularda çok kesitli bilgisayarlı tomografide duodenum üçüncü kesiminde aort ile süperior mezenter arter arasında ani daralma ve proksimal duodenum ile midede dilatasyon izlendi. Sagittal ve aksiyal görüntüler aortomezen- terik açıda (olgulardaki ortalama açı 13,8 derece, sınırlar 5-25 derece) ve aortomezenterik mesafedeki (olgulardaki ortalama 3,8 mm sınırlar 2,9-7,5 mm) daralmayı gösterdi. Sonuç: Çok kesitli bilgisayarlı tomogra- fi, süperior mezenter arterin yaptığı duodenal kompresyonun direk gö- rülmesini sağlar ve süperior mezenter arter sendromundaki bilgisayarlı tomografi kriterleri olan aortomezenterik açı ve mesafedeki azalmayı doğrulamada kullanılabilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp