A study on the relationships of salinity and endemism ratios in the surrounding of Salt Lake (Inner Anatolia, Turkey) - Kurt, Latif; Tuğ, Gül Nilhan; Hamzaoğlu, Ergin; Evren, Harun (My University, 2004)
Tuz Gölü çevresinde tuzlu stepler, tatlı su kaynakları bulunan bataklıklar ve tatlı su kaynaklan bulunmayan tuzlu bataklıklar olmak üzere üç farklı habitat tipi yayılış gösterir. Bu vejetasyon tiplerine ait endemik takson oranları ile toprak tuzluluğu karşılaştırıldı. Toprak tuzluluğuna etki eden iyonlardan Mg, Na ve SO4 miktarları ile endemik takson oranları arasında güçlü bir parabolik ilişki olduğu tespit edildi. Mg (18.3 me/1), Na (8.6 me/1) ve.SO4 (14.8 me/1) iyonlarının en düşük değerlerde bulunduğu tuzlu step vejetasyonunda endemik takson oranının 21.8%, bu iyon değerlerinin biraz daha arttığı (Mg: 24'me/l, Na: 121.8 me/1, SO4: 134.1 me/1) tatlı su kaynaklarının bulunduğu tuzlu bataklıklarda endemik takson oranının 29.1% ve tatlı su kaynaklarının bulunmadığı tuzlu bataklıklarda ise bu iyon miktarlarının en yüksek değerde bulunmasına rağmen (Mg: 31.4 me/1, Na: 375.8 me/1, SO4: 362.9 me/1) endemik takson oranının 20.7%'ye düştüğü tespit edilmiştir.
Keywords: İç Anadolu Bölgesi; Tuz Gölü; vejetasyon; endemizm oranı; tuzluluk; bataklık; endemik bitkiler; toprak tuzluluğu