Eğitim Fakültelerinin Geleceği Bağlamında Öğretmen Adaylarının Milli Eğitim Akademisi Algıları - Akpınar, Burhan; Akyüz, Ünal; Erol, Yusuf Celal; Akyıldız, Taha Yasin (Disiplinlerarası Eğitim ve Araştırma Derneği, 2026)
Öğretmen yetiştirme konusunda ciddi deneyime sahip Türkiye’de bununla ilgili birçok model değişimi yapılagelmiştir. Bunlardan sonuncusu, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) ile gündeme gelen öğretmen yetiştirmedeki yeni yaklaşımdır. TYMM kapsamında yeni öğretmen yetiştirmede en somut adım, Milli Eğitim Akademisi (MEA)’dir. Buna göre Türkiye’de öğretmen yetiştirmede eğitim fakültesi ile MEA eşgüdümüne dayalı yeni bir modele geçilecektir. Mevcut öğretmen yetiştirme sisteminde önemli değişimler öngören bu yaklaşım, hâlihazırdaki öğretmen adaylarını yakından ilgilendirmektedir. Bu araştırmanın amacı, eğitim fakültelerinin geleceği bağlamında son sınıf öğretmen adaylarının, MEA algılarını anket yardımıyla belirlemektir. Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde 2024-2025 döneminde öğrenim gören 388 son sınıf öğretmen adayından veri toplanarak gerçekleştirilen bu araştırma, tarama modelinde yürütülmüştür. Veriler, anket formu ile toplanıp, betimsel istatistiki tekniklerle çözümlenmiştir. Son sınıf öğretmen adayları, MEA’yı olumsuz ve tedirgin edici bulmaktadırlar. MEA hakkında kısmi bilgiye sahip oldukları ve bu bilgileri de, internet, sosyal medya, arkadaşlar ve öğretim elemanlarından edindikleri belirlenmiştir. Katılımcıların çoğu, MEA’ni öğretmen yetiştirmede yeni bir yaklaşım olarak görmekte, ancak bunun birçok belirsizlikler içerdiğini görüşündedirler. Araştırmada bu durum, öğretmen adaylarının MEA konusundaki bilgilendirilme ihtiyacı olarak değerlendirilmiştir. Öğretmen yetiştirmede, MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) ile üniversitelerin koordinasyonunun geliştirilmesini talep etmektedirler. Öğretmen yetiştirme ve istihdamı sürecinin ihtiyaç analizi yapılarak ve ilgili paydaşların görüşleri alınarak yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Türkiye, with its extensive experience in teacher education, has undergone numerous model transformations in this field. The most recent of these is the new approach to teacher training introduced under the Türkiye Century Maarif Model (TCMM). Within the scope of TCMM, the most concrete step toward a new model of teacher education is the establishment of the National Education Academy (NEA). According to this model, a new teacher education system will be implemented in Türkiye, based on the coordination between faculties of education and the NEA. This approach, which entails significant changes to the current teacher education system, directly concerns prospective teachers. The aim of this study is to determine final-year pre-service teachers’ perceptions of the NEA through a questionnaire, in the context of the future of education faculties. Conducted using a survey model, the study gathered data from 97 senior-year teacher candidates enrolled at Fırat University Faculty of Education during the 2024–2025 academic year. The data were collected via a questionnaire and analyzed using descriptive statistical techniques. The results reveal that final-year pre-service teachers perceive the NEA negatively and find it unsettling. It was also found that their knowledge of the NEA is partial and primarily acquired through the internet, social media, peers, and instructors. While the majority of participants view the NEA as a new approach to teacher education, they believe it involves numerous uncertainties. This situation has been interpreted in the study as an indication of the need to inform teacher candidates more thoroughly about the NEA. The participants emphasized the necessity of improving coordination between the Ministry of National Education (MoNE) and universities in teacher education. They also stressed that the teacher education and employment process should be reviewed based on a comprehensive needs analysis and the involvement of relevant stakeholders.
Perceptions of Prospective Teachers on the National Education Academy in the Context of the Future of Education Faculties
Keywords: Teacher Education and Professional Development of Educators; Öğretmen Eğitimi ve Eğitimcilerin Mesleki Gelişimi