Farklı esansiyel amino asit düzeylerinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)' nın büyüme performansına etkisi - Koprucu, Kenan; Özdemir, Yaşar (My University, 2000)
Bu çalışmada, farklı esansiyel amino asit düzeylerinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nm büyüme performansına ve et kalitesine olan etkilerinin ortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla, bir kontrol ve iki adet deneme rasyonu hazırlandı. Kontrol rasyonundaki bazı esansiyel amino asitlerin (rasyonun yüzdesi olarak; lisin % 3.1, izolösin % 1.9, arjinin % 2.3, fenilalanin % 1.9, valin % 2.0, treonin % 1.4, metiyonin % 0.9) düzeyleri bir nolu deneme rasyonu için % 10 ve iki nolu deneme rasyonu için de % 20 oranında arttırıldı. Sonuç olarak, iki nolu deneme rasyonuyla beslenen balıklardan sağlanan; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme ve aylık yem tüketimi değerleri kontrol rasyonuyla beslenen gökkuşağı alabalıklarından sağlanan değerlerden önemli derecede yüksek (sırasıyla; pO.OOl, p<0.01, p<0.01 ve p<0.001) bulundu. Buna ilave olarak iki nolu deneme rasyonuyla beslenen balıkların; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve aylık yem tüketimi değerleri bir nolu deneme rasyonuyla beslenen balıklara ait değerlerden de önemli derecede yüksek (sırasıyla; pO.Ol, p<0.05\"ve p<0.01) bulundu. Kontrol, bir ve iki nolu deneme gruplarına ait total boy, kondisyon, spesifik büyüme oranı, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, protein değerlendirme indeksi, karkas verimi, fileto verimi, balık etinin ham besin madde ve amino asit düzeyleri arasındaki farklılıkların ise istatistiksel olarak önem taşımadığı (p>0.05 her bir durum için) tespit edildi. İncelenen parametrelere ait değerlerden görüleceği gibi, en başarılı sonuç iki nolu deneme rasyonundan elde edildi. Bu nedenle, gökkuşağı alabalıklarının büyütme yeminde; lisin % 3.72, izolösin % 2.28, arjinin % 2.76, fenilalanin % 2.28 valin % 2.40, treonin % 1.68, metiyonin % 1.08, histidin % 1.09, lösin %1.80 ve triptofan ise yemin %0.54'ü oranında bulunmalıdır.
Keywords: Büyüme; büyüme oranı; yem rasyonları; tatlısu balıkları; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; balık beslenmesi; uçucu amino asitler; yem bileşimi tablosu