“Aşk” Romanında Modernizmin Açmazları Ve Geleneğin Yeniden İnşası - Yıldırım, Gökşen (My University, 2017)
Geçmişle bağını radikal bir şekilde koparan ve gelecek vaatleri boşa çıkan modernizm, insanı eşyaya indirgeyerek şey'leştirmiştir. Modernizmin ilerleme/gelişme/asrileşmeye dair vaatlerinin tam olarak istenilen sonuçları ver(e)memesi ve hayal kırıklığı yaratması, modern insanı yeni arayışlara yönlendirmiştir. Modernizmle birlikte süreklilik/kesinlik/eminlik duyguları dumura uğrayan modern insan için postmodernizm bir çıkış noktasıdır. Bu açıdan postmodernizmin güçlü argümanlarından olan \"geleneğin yeniden inşası\", bellek yitimine uğrayan modern insanın tutamak arayışının bir sonucudur. Elif Şafak'ın \"Aşk\" isimli romanında başkarakter Ella'nın şahsında modernizmin açmazlarına yer verilmiş; dini-tarihi, ve geleneksel ögelerin yorumlanarak yer aldığı romanda yazar, geleneği modern insanın açmazlarına yönelik tutamak arayışının karşılığı ve kurgusal bir öge olarak kullanmıştır. Ne var ki geleneğin üretimi noktasında bazı sıkıntılar mevcuttur: Gelenek modernizmin akla, pratiğe ve kapitalizme bulanmış tinsel yoksulluğunu sağaltıcı bir üretim ile mi romanda yer almaktadır yoksa geleneği sarsan istismar edici bir yaklaşımla mı ele alınmaktadır? Bu çalışma, \"Aşk\" romanında modernizmin açmazlarını ortaya koyarak bu soruların cevaplanmasını amaçlamaktadır
Keywords: Tarih; Din Bilimi; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri