Atık mermer tozu ve cam elyaf kullanımının betondaki karbonatlaşma derinliğine etkisi - Yıldız, Servet; Gülan, Leyla; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2016)
Bu çalışmada, betonda atık mermer tozu ve cam elyaf kullanımının karbonatlaşma derinliği üzerine olan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla ağırlıkça 0,25, 0,50, 0,75 ve 1 kg/m3 oranlarında cam elyaf ile agrega dolgu (filler) malzeme yerine hacimce %25, %50, %75 ve %100 oranlarında atık mermer tozu ilave edilerek 25 farklı beton serisi hazırlanmıştır. Elde edilen beton numuneler üzerinde karbonatlaşma derinlikleri arasındaki ilişkiyi desteklemek ve aralarında kıyaslama yapabilmek amacıyla her seri, farklı zaman periyodunda (7, 14 ve 28 gün) gaz sızdırmaz tankta %40 karbondioksitli ortamda bekletilmiş ve karbonatlaşma derinlikleri belirlenmiştir. Yapılan çalışma neticesinde, betonda kullanılan mermer tozu miktarındaki artışa bağlı olarak karbonatlaşma derinliğinin azaldığı, cam elyaf miktarındaki artışa bağlı olarak da karbonatlaşma derinliğinin arttığı belirlenmiştir.

In this study, effect of the using waste marble dust and glass fiber in concrete on carbonation depth has been investigated. For this purpose, 25 various concrete series has been prepared by adding glass fiber by weight 0.25, 0.50, 0.75 and 1 kg/m3 and by substituting waste marble dust with filler material by volume 25%, 50%, 75% and 100% in concrete. For compare among the concrete specimens, each series have been subjected to 40% carbon dioxide in gas tightness tank for different time period (7, 14 and 28 days) and their carbonation depths have been determined. As a result of this study, it is determined that the carbonation depth of the concrete decreased depending on the increase of the marble dust ratio and carbonation depth also increased depending on increase of the glass fiber ratio using in concrete.
Effect of using waste marble dust and glass fiber on carbonation depth of concrete
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Beton; Cam elyaf; Mermer tozu; Karbonatlaşma derinliği; Concrete; Glass fiber; Marble dust; Carbonation depth