FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ASİTLER VE BAZLAR KONUSUNU ÖĞRENMELERİ ÜZERİNE FENOMENOGRAFİK BİR ÇALIŞMA - KAÇAR, ASLI (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Fen Bilgisi Öğretmenliği II. sınıf öğrencilerinin asitler ve bazlar konusundaki öğrenme yaklaşımlarını detaylı bir şekilde incelemektir. Ayrıca çalışmada asitler ve bazlar konusunda öğrencilerde bulunan kavram yanılgılarının açığa çıkarılması da amaçlanmaktadır. Bu amaçla çalışmada fenomenografik araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu, Fen Bilgisi Öğretmenliği programında öğrenim gören 20 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bundan dolayı çalışma kapsamında kimya derslerine çalışırken öğrenmede veya anlamada zorluk çeken ve kimya sınavlarında düşük not alan öğrenciler ile mülakatların yapılması hedeflenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak bireysel yarı yapılandırılmış mülakatlar yürütülmüştür. İki aşamadan oluşan mülakatlar, Genel Kimya-III (Analitik Kimya) dersi vize notları 50 puanın altında olan 20 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Mülakatların ilk aşamasında, öğretmen adaylarına kimya ve bazı kimyasal kavramlarla ilgili bir dizi soru yöneltilmiştir. İkinci aşamasında ise, öğretmen adaylarına üzerinde ayrıntılı bir şekilde düşünmeleri ve çözmeleri için asitler ve bazlar konusu ile ilgili denklem sorusu ile boşluk doldurma soruları sorulmuştur. Yapılan değerlendirmeler neticesinde öğrencilerin vermiş oldukları cevaplar dikkate alındığında öğrencilerin kimya dersini zor bir ders olarak görmeleri ve günlük yaşamlarıyla bağdaştıramamalarından dolayı sevmedikleri ve derse karşı önyargılı olmalarından dolayı çalışmak istemedikleri ortaya çıkmıştır. Fen bilgisi öğretmen adayları kimya dersini kariyer beklentilerinden dolayı öğrenmeleri gerektiğini düşünmektedirler. Dersin kapsamında bulunan ve öğrencilerin mutlaka öğrenmesi gereken asitler ve bazlar konusunda da öğrencilerin çoğunluğu öğrenmelerini derinleştirememiş ve yüzeysel öğrenme durumunu gerçekleştirmişlerdir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının sevmediği dersler arasında fizik ve kimya derslerinin ön plana çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda, öğrencilerin asitler ve bazlar konusunda farklı kavram yanılgılarının olduğu da tespit edilmiştir.

The aim of this study is to teach Science Education II. The aim of this course is to examine in detail the learning approaches of class students about acids and bases. In addition, the study aims to reveal misconceptions about acids and bases in students. Phenomenographic research method was used in this study. The research group of the study consists of 20 students studying in Science Teaching program. Purposeful sampling method was used to determine the study group. Therefore, the aim of the study is to conduct interviews with students who have difficulty in learning or understanding while studying chemistry and have low marks in chemistry exams. In this study, individual semi-structured interviews were conducted as a data collection tool. Interviews consisting of two stages were conducted with 20 students whose General Grade-III (Analytical Chemistry) course grade was below 50 points. In the first phase of the interviews, participants were asked a series of questions about chemistry and some chemical concepts. In the second stage, the participants were asked the equation question and the gap filling questions about acids and bases to think and solve in detail. As a result of the evaluations made, when the answers given by the participants were taken into consideration, it was found out that the students did not like chemistry because it was a difficult lesson and they could not reconcile with their daily life and they did not want to work because they were biased against the lesson. The participants think that they should learn chemistry because of their career expectations. The majority of the participants could not deepen their learning and realized the superficial learning situation about the acids and bases that the students should learn. It has been determined that physics and chemistry courses come to the forefront among the courses that science teacher candidates do not like. In addition, it was found out that students had different misconceptions about acids and bases.
Science teachers candidate to learn aboutacids and basesa phenomenographic study
Keywords: Eğitim ve Öğretim