1983-2015 DÖNEMİNDE GENEL SEÇİMLERİN SONUÇLARINA GÖRE ELAZIĞ’IN SİYASİ EĞİLİMİ - Şaşmaz, Onur Yerlikaya (Fırat University, 2016)
Bu çalışmanın amacı, 1983 genel seçimlerinden günümüze dek yapılmış 10 genel seçimin sonuçları ışığında Elazığ’ın siyasi eğilimini değerlendirmektir. Nitel araştırma tekniklerinden doküman incelemesinin kullanıldığı bu çalışmada, TÜİK ve YSK’dan alınan seçim istatistikleri, seçim haritalarına dönüştürülmüş, rakamsal veriler temel alınarak içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; Elazığ ili, temelde “sağ” profilde bir siyasal eğilim göstermiş, ortaya çıkan “muhafazakâr” yönelimin, politik kişiselleştirme ve sosyal yakınlık bağlamında siyasal aktörlerin seçim eğilimini etkilediği sonucuna varılmıştır. Siyasi eğilim açısından “sol” yönelim, yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte, etnik Kürt siyasi hareketinin 2000’li yıllardan itibaren şehrin Doğu kesimini etkilediği tespit edilmiştir

The aim of this study is to evaluate the political tendency of Elazig city within the framework of ten general elections’ results starting from 1983 to present. In this study document review used as a qualitative research technique and election statistics gained from TUIK and YSK. Election maps and content analysis acquired based on that numerical data. According to findings, Elazig is basically showed a "right" political tendency. As a conclusion political actors affected political trend in the context of political personalization and social proximity with respect to "conservative" orientation. In terms of political trend, Elazig had scarcely any "left" orientation. However, the ethnic Kurdish political movement has been found to affect the eastern part of the city since 2000s
Political Tendency of Elazig According to the General Elections Results in Period 1983-2015