AMLODİPİN`İN ESANSİYEL HİPERTANSİYONLU HASTALARDA SOL VENTRİKÜL FONKSİYONLARI VE PULMONER VENÖZ AKIM ÜZERİNE AKUT VE KISA DÖNEM ETKİLERİNİN DOPPLER EKOKARDİOGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ - ÇELEBİ, HARİKA (Fırat Üniveristesi, 1994)
Hafif ile orta derecede esansiyel hipertansiyonlu, yaşlan 32-74 (50.28±10.88) arasında değişen, 25 olguda 5mg oral/tek doz amlodipin'in akut doz fazında ve 4 haftalık kısa dönem uygulamasında; antihipertansif etkinliği, tolerabilitesi, sol ventrikül sistolik-diastolik fonksiyonları ve pulmoner venöz akım üzerine olan etkileri araştırıldı. Başlangıçta hastaların nabız ve kan basınçları ölçüldü, standart tekniklerle ekokardiyografik değerlendirmeleri yapıldı. İlacın zirve etki döneminde ve 4 haftalık kullanımı sonunda hastalar tekrar incelendiler. Hastaların gerek akut doz fazında, gerekse kısa dönem uygulamasında amlodipin'i iyi tolere ettikleri görüldü. Amlodipin'in zirve etki dönemi ve kısa dönem uygulamasında TPVR'ı azaltarak sistolik ve diastolik kan basıncını düşürdüğü (her birisi için, p<0.001)" kalp hızında önemli bir değişiklik meydana getirmediği görüldü. Amlodipin'in küçük ve büyük arterler üzerine aynı anda etki göstererek.TPVR'ı ve nabız basıncı/atım hacmi oranını azaltığı, böylece arteriyel distansibilitede artış meydana getirdiği tespit edildi. Sol ventrikül sistolik zaman i ntervall erinden; PEP'nun (preejeksiyon periyodu) akut dönemde kısaldığını, kısa dönemde ise arttığını tespit ettik (p<0.05). I Doppler parametreleri açısından, diastolik fonksiyon göstergeleri olarak alınan E/A oranında amlodipin'in gerek akut gerekse kısa dönem uygulamasında artış eğilimi görülürken diğer parametrelerde önemli bir değişiklik tespit edilmedi. Sol atrial sistolik zaman intervallerinden APET'de (atrial preejeksiyon süresi) akut ve kısa dönem uygulamasında önemli düzeyde artış saptandı (p<0.01). Pulmoner venöz akım sistolik ve diastolik komponentleri üzerine önemli bir etkisi olmadığı saptandı. Ancak atrial kasılmayla meydana gelen negatif pulmoner venöz ortalama akım hızında kısa dönemde uygulamasında belirgin değişiklik meydana getirdiği gözlendi (p<0.01). Sonuç olarak; hafiften orta dereceye kadar hipertansiyonlu olgularda akut ve kısa dönem amlodipin uygulamasının kalp hızında değişiklik meydana getirmeden, TPVR'ı azaltarak kan basınçlarını etkili şekilde düşürdüğü, tolerabilitesinin iyi olduğu ancak sol ventrikül sistolik, diastolik ve pulmoner venöz akım üzerinde çok belirgin değişiklik yapmadığı görüldü. 61
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases