YUNAN TAARRUZU SONRASI MUĞLA VE ÇEVRESİNDE YENİ KUVVETLERİN OLUŞTURULMASI İÇİN YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER - Pancar, Emine (Fırat University, 2012)
Aydın cephesinde Kuva-yı Milliye birlikleri 23 Haziran 1920’de başlayan Yunan genel taarruzunu durduramamışlardır. Bu durumun bir sonucu olarak, Aydın’ın güneyinde Yörük Ali Efe emrinde yeni kuvvetlerin oluşturulması için faaliyete başlanılmıştır. Muğla Heyet-i Milliye Reisi Vekili Mehmet Rağıp ve 175. Alay 2. Tabur Komutanı Osman yeni kuvvetlerin oluşturulmasında Yörük Ali Efe ile sürekli muhaberede bulunmuşlardır. Bu muhabereler neticesinde taburunun kuvveti hızla artarak, iaşe ve ikmal konusundaki eksiklikler de giderilmeye çalışılmıştır. Seyyar Jandarma Tabur Komutanı Molla Hasan, Numune Tabur Komutanı Bahaddin Bey, Zekai Bey, Necmeddin Bey gibi vatanseverler de taburların oluşmasında büyük gayret göstermişlerdir. Her türlü gelişmeden Yörük Ali Efe’yi haberdar etmişler, bu sayede efradın toplanması, sevk ve idaresi, iaşe ve ikmali gibi konularda etkili faaliyetler yürütülmüş ve kısa sürede taburların mevcutları arttırılmıştır. Yürütülen bu fedakarane çalışmalar sonucunda bir yandan Aydın’ın güneyinde oluşturulan kuvvetler düzene sokulurken, diğer yandan da düzenli orduya geçiş için gerekli olan şartlar hazırlanmıştır. Anahtar kelimeler: Numune Taburları, Yörük Ali Efe, Bahaddin Bey