Adıyaman İlinin Yenilenebilir Enerji Potansiyelinin Belirlenmesi Üzerine Bir Değerlendirme - Ulum, Tuba (Fırat University, 2021)
Öz: Artan enerji talebinin petrol, kömür, doğalgaz vb. fosil kökenli yakıtlardan karşılanması sonucunda doğal kaynaklar hızla 3 tükenmektedir. Bu kaynaklara alternatif oluşturan yenilenebilir enerji kaynakları önemini giderek arttırmaktadır. Dahası, 4 küresel enerji talebinin 2050 ve 2100 itibariyle yaklaşık 30 veya 46 TW olacağı tahmin edilmektedir. Yenilenebilir enerji 5 kaynakları, fosil yakıtlı enerji kaynaklarının hızlı bir şekilde tükenmesi ile enerji noktasında alternatif oluşturmaktadır. 6 Yenilenebilir enerjinin her geçen gün kullanımı ve önemi artmaktadır. Bu çalışmada, Adıyaman ilinin güneş enerjisi, rüzgâr 7 enerjisi, jeotermal enerjisi, biyokütle enerjisi, hidroelektrik enerjisi, dalga ve hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir enerji 8 kaynakları bakımından potansiyeli araştırıldı. Araştırmada Bepa (Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası) Yazılım Programı, 9 TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verileri, Solar Med Yazılım programı kullanılmıştır. Bu çalışma neticesinde, Adıyaman 10 ilinin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli güneş, rüzgâr, hidroelektrik enerjisinden toplam 251.252 MW/yıl, biyogaz 11 enerji potansiyelinden teorik olarak üretilebilecek yıllık elektrik enerjisi ise 1.330 MW/yıl olduğu tespit edilmiştir. Bunun 12 sonucunda, Adıyaman ilinin yenilenebilir enerjiden bir yılda toplam 252.582 MW/yıl elektrik enerjisi üretebileceği 13 bulunmuştur. Jeotermal, hidrojen ve dalga enerjilerinin bulunmadığı belirlenmiştir. Adıyaman ili için bulunan yenilenebilir 14 enerji potansiyeli miktarı ve bu miktarından elde edilen elektrik enerjisi, yapılacak yatırımlar ve projelerle değerlendirilebilir. 15 Bu noktada yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak ekonomiye katkı sağlanması amaçlanmıştır.