SAĞLIKLI ÇOCUKLARDA RENAL REZİSTİF İNDEKS VE YAŞ İLE İLİŞKİSİ - KALENDER, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada sağlıklı çocuklarda intrarenal arterlerde (interlobar veya arkuat arterlerde) ortalama rezistif indeks (Rİ) değerlerinin ve aralıklarının belirlenmesi amaçlandı. Ocak 2002 ile Ocak 2003 tarihleri arasında yaşlan 15 gün ile 16 yaş arasında değişen (ortalama 64.6 ± 55.3 ay) 115 sağlıklı çocukta toplam 230 böbrek renkli dupleks Doppler ultrasonografi ile değerlendirildi. Olgular yaşlan temel alınarak, 12 aydan küçük ( ortalama 4 ±3.2 ay) 23 çocuk Grup 1, 12 ile 35 ay arasındaki ( ortalama 24.4 ± 6.2 ay) 24 çocuk Grup 2, 36 ile 71 ay arasındaki (ortalama 48.7 ± 8.7 ay) 23 çocuk Grup 3, 72 ay ile 16 yaş arasındaki (ortalama 125 ± 34.6 ay) 45 çocuk Grup 4 olacak şekilde 4 gruba aynlarak incelendi. Real time ve renkli dupleks Doppler incelemeleri Toshiba Sonolayer SSH 140A (Tokyo, Japonya) Doppler sonografı cihazı ile 3.75 MHz konveks transdüser ve SSA-770 Applio 80 (Toshiba, Tokyo, Japonya) Doppler ultrasonografi cihazı ile multifrekans 3.3 - 5-MHz konveks transdüser kullanılarak yapıldı. Her böbrekte böbreğin üst, orta ve alt 1/3 bölümden olmak üzere en az üç farklı bölgede interlobar veya arkuat arterlerden elde edilen Doppler dalga formlarında rezistif indeks (Rİ) ölçülerek, hem sağ ve sol böbreğin ayrı ayrı ortalama Rİ değeri, hem de sağ ve sol böbreğin ortalama Rİ değerlerinin ortalaması alınarak her bir olgu için tek bir ortalama Rİ değeri belirlendi. Yaş grupları karşılaştırdığında: Grup 1 ile grup 2 (p= 0.007), grup 1 ile grup 3 (p- 0.00), grupl ile grup 4 (p=0.00) ve grup 2 ile grup 4 (p= 0.00) arasında istatistiksel olarak anlamlı farhlık saptandı. Grup 2 ile grup 3 ve grup 3 ile grup 4 arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Herbir grup kendi içinde ve bütün gruplar birlikte değerlendirildiğinde sağ ve sol böbreğin ortalama Rİ değerleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p =0.315). Bu çalışmada elde edilen sonuçlar Rİ' nin yaşa bağımlı olduğunu ve doğumdan itibaren çocukluk döneminde yaşla birlikte azalarak bir süre sonra erişkin düzeylere ulaşıp belli bir aralıkta (erişkinler için kabul edilen normal ortalama Rİ aralığında) stabil kaldığını göstermektedir. Anahtar kelimeler: Doppler ultrasonografi, Rezistif indeks, Sağlıklı çocuk

The objective of the study was to determine the mean values and ranges of resistive indices (RI) in intrarenal arteries in healthy children. Between January 2002 and January 2003 color duplex Doppler ultrasonography (US) was performed to evaluate the kidneys in 115 healthy children (230 kidneys). Of these 115 healthy children 23 were under 12 months of age (group 1), 24 between 12 and 35 months (group 2), 23 between 36 and 71 months (group 3), and 45 between 72 months and 16 years (group 4). Real-time and color duplex Doppler US examinations were performed with color Doppler scanner SSA-770 Applio 80 (Toshiba, Tokyo, Japan) with a curved-array multifrequency 3.3- to 5- MHz transducer and with color Doppler scanner SSA 140A (Toshiba, Tokyo, Japan) with a curved-array 3.75-MHz transducer. RI was measured in Doppler waveforms obtained from interlobar or arcuate arteries in three different region from upper, middle, and lower third of each kidney. Both mean RI values of right and left kidney and mean RI value for each child by averaging mean RI values of right and left kidney were determined. Whether there was significant difference between age groups with respect to mean RI values was investigated. In addition, whether there was significant difference between mean RI values of right and left kidney both in each age group and whole study population was also researched. When age groups were compared, statistically significant differences were observed between age groups 1 and 2 (p=0.007), 1 and 3 (p=0.00), 1 and 4 (p=0.00) and 2 and 4 (p=0.00). No significant differences were observed between age groups 2 and 3, and 3 and 4. There was not significant difference between mean RI values of right and left kidney within any age group (p=0.3 15). In conclusion, results obtained in this study demonstrates that RI is age dependent, it is the highest at birth, from on declines gradually with increasing age and stabilizes in a certain range (mean RI range regarded as normal for adults) by reaching adult levels. Key words: Doppler ultrasound, Resistive index, Healthy children
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine